”Som fönsterplats på kafé”

Zandra Lundberg om sin Stockholmsfavorit

1 av 2 | Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK
Konrad Burchardi, 31, Hamburg, med fästmön Mireia Raluy i Callado, 30, Barcelona, och Ruth Burchardi, pensionär, Hamburg, går till parken för att njuta av solen, blomstren och kaffet runt hörnet.
RESA

Några av Aftonbladets mest kända profiler berättar om sin favoritplats i Stockholm.

Här: Zandra Lundberg, nöjesreporter och krönikör, som kommer från Åland och flyttade till Stockholm för två år sedan.

Hatade stan till en början. Älskar den numera.

Det finns en bänk vid Mariatorget där jag satt för drygt två år sedan när jag var nyinflyttad i Stockholm. Det kom fram en fyllgubbe och skrek JÖSSES vad STILIG du är.

Zandra Lundberg.

En komplimang är en komplimang, tänkte jag och sög åt mig allt vad jag orkade. Sedan dess har jag återvänt till den där bänken.

Om man ser Mariatorget som en park är det en rätt sorglig plats. Knastertorrt gräs, fimpar, trafiken som dånar från Hornsgatan, salongsberusade turister, asplakata Söderoriginal och skrikande ungar.

Men om man väljer att inte se Mariatorget som en park, om man i stället ser det som en innerstadsoas, en trevlig fönsterplats i ett kafé  fast utomhus. Då blir genast ett charmigt litet tillhåll.

Jag brukar gå till Seven eleven och köpa en glass och en ­kaffe, sedan sätter jag mig på bänken och tittar på när pensionärerna spelar boule och barnen doppar fötterna i fontänen.

Ibland närmar sig något fyllo och då hoppas jag på att jag få höra en trevlig komplimang, men det har inte hänt än.

Förmodligen lär jag återvända dit tills den dagen det händer igen.

Ladda ner guiden!

Ladda ner resguide till Stockholm