Testa en teaterweekend i Sverige i vår

Foto: Markus Gårder
Carmencita Rockefeller spelas på Malmö Opera i slutet av mars.
RESA

Musikal– och teatervåren står snart i full blom runt om i landet och Resa guidar dig till utbudet i landets tre största städer. Unna dig en weekend och se just din favoritartist!

De många helgdagarna som infaller under våren gör det möjligt att åka i väg på en weekend. Och man behöver inte alltid åka så långt.  Passa på att ta del av det stora nöjesutbudet i form av teatrar, musikaler och krogshower i Sverige. Men skynda dig att boka. Biljetterna är eftertraktade och mycket inför våren börjar bli fullbokat.

STOCKHOLM

Musikal

Rock of Ages

Var: Chinateatern

När: 21 februari – 27 april

En musikal baserad på 80- talets stora rockklassiker. Den är även aktuell på film med Malin Åkerman och Tom Cruise. I musikalversionen har bland annat Johan Rheborg, Peter Magnusson och Gladys del Pilar roller. Se recension.

Jesus Christ Superstar

Var: Göta Lejon

När: Till och med 12 maj

Succén från Malmö Opera har kommit till Stockholm men i en helt ny uppsättning om Jesus sista sju dagar i livet och tar upp frågor som tycks vara eviga. Ola Salo spelar Jesus som rullar in i Jerusalem i en kundvagn. Se recension.

Hjälp sökes

Var: Orionteatern

När: Till och med 2 juni

Björn och Benny står tillsammans med Kristina Lugn och Lars Rudolfsson bakom denna nyskrivna musikal. Två medelålders bröder som är bönder brottas med existentiella frågor såväl som vardagsbestyren och det är även en del levande djur inblandade. Se recension.

La Cage aux Folles

Var: Oscarsteatern

När: Till och med 23 mars

Oscarsteatern har förvandlats till en nattklubb där Loa Falkman spelar dragshowartisten Zaza i ett förväxlingsdrama som är regisserat av Peter Dalle. Musikalen, som också är gjord som Hollywoodfilm, har haft stor vikt för gayrörelsen. Se recension.

För de små...

Folk och rövare i Kamomilla Stad

Var: Maximteatern

När: 9/3 – 14/4

Ända sedan 1997 har Kulturkompaniet från Borås turnerat med denna föreställning. Kasper, Jesper och Jonatan är tre rövare som bor med sitt lejon i Kamomilla Stad – ett ställe som inte liknar någonting annat.

Teater

Rain Man

Var: Rival

När: Till och med 11 maj.

Robert Gustafsson och Jonas Karlsson tar över efter Dustin Hoffman och Tom Cruise och spelar huvudrollerna i den berömda dramakomedin som belönats med fyra Oscars. Charlie Babbitt åker till sin fars begravning och möter då sin okände, autistiske bror Raymond vilket kommer att förändra allt.

I sista minuten

Var: Stadsteatern

När: Till och med 16/6

En komedi av Carin Mannheimer som handlar om tre äldre damer som insett att det är mycket som ska hinnas med i livet – innan det är för sent. Bo i kollektiv, bli kär och skapa ett nytt liv. De vill inte ha medlidande utan respekt när de tar sig an uppgifterna.

Demoner

Var: Stadsteatern

När: 2/3- 2/4

Lars Noréns pjäs som tar upp stora frågor om kärlek och identitet. Ett par som inte längre står ut med att vara ensamma bjuder upp grannparet på en drink och vi får följa deras kväll som utvecklar sig till något ingen kunde räknat med. Gustaf Hammarsten, Sofia Ledarp, Johan Rabaeus och Marie Richardsson spelar rollerna. Se recension.

Farliga förbindelser

Var: Dramaten

När: Till och med 6/6

Pjäsen om moraliskt förfall, maktspel och hämnd spelades senast på 80-talet och intar nu återigen Dramatens Stora scen. Livia Millhagen spelar huvudrollen och andra välkända namn som medverkar är Jonas Malmsjö, Jan Malmsjö, Alexandra Rapaport och Elin Klinga. Se recension.

För de små...

Diktatorn

Var: Boulevardteatern

När: 6/4 – 28/4

Efter Ulf Starks bok om ett barn som likt en diktator vill bestämma allt och blir arg om inte världens kretsar kring honom. En dag befaller han flickan Sirkka att bli vän med honom – men då stöter han på problem.

Krogshower/ annat

Magnus Uggla, Magnus den store

Var: Hamburger Börs

När: Till och med 25 maj

Magnus Ugglas krogshow som bjuder på sketcher och hits från hans många år på scenen. Se recension.

Jerry Williams, Jerry the farewell show

Var: Cirkus

När: Till och med 25 maj

Rockikonen slog igenom på början av 60-talet och nu gör han showen som är hans avsked till publiken. Förra året såldes

80 000 biljetter vilket har resulterat i att extraföreställningar har satts in i år. Se recension.

Alex Schulman, Älska mig

Var: Maximteatern

När: 7/3 – 27/4

Regisserad av Sigge Eklund står Alex Schulman för första gången på scen och pratar om det som format honom mycket som han är som person – bekräftelsebehovet. Föreställningen kommer också att sättas upp i Göteborg ett fåtal datum.

GÖTEBORG

Musikal

Chess

Var: GöteborgsOperan

När: 27/2 – 27/3

Den första svenska musikalen som nådde ut i världen. Under hösten har musikalklassikern spelats för utsålda hus och nu återkommer den med föreställningar under våren. Dagens mediebevakande samhälle står i fokus och det zoomas in på fyra personer som ska delta i en tv-sänd schacktävling.

Blodsbröder

Var: Lisebergsteatern

När: 19/4 – 4/5

Den har spelats i nästan 30 år på West End i London och nu kommer den till Göteborg. Det utlovas både sorg och spänning och även en del humoristiska inslag i historien om tvillingbröderna som skiljts åt vid födseln och sedan återförenas av en slump.

A Chorus Line

Var: Balettakademins teater

När: Till och med 9/3

New York i mitten på 70-talet och det är svårare än någonsin att få jobb som dansare på Broadway. 17 dansare ska bli 8 och vi får följa den kamp de får utstå med regisörren Zachs annorlunda metod. Föreställningen sätts upp av elever på Musikallinjen.

För de små...

Lite Lennart

Var: Göteborgsoperan

När: 1/3 – 9/4

Musikteater för hela familjen som är baserad på Lennart Hellsings texter om välkända figurer som Herr Gurka och Kusin Vitamin. Musiken är gjord av bland annat George Riedel och Knut Brodin.

Teater

Det intelligenta homots guide till kapitalism och socialism, med en nyckel till skriften

Var: Göteborgs Stadsteater

När: Till och med 18 maj

Tony Kushner, som var Oscarsnominerad för manuset till filmen Lincoln, har skrivit denna föreställning som handlar om sjuttioårige, vänsterradikale Gus som tänker ta livet av sig. Men innan det bjuder han in alla sina vuxna barn till sitt hus i Brooklyn och det blir ett familjdrama som tar avstamp i principer, hemligheter och skulder.

Den flygande handläggaren

Var: Folkteatern

När: Till och med 15 mars

Publiken önskade att Folkteatern skulle sätta upp denna svarta komedi och de uppfyllde önskemålet. Marianne får jobb på Försäkringskassan och får nog av politiker, kollegor och chefer som viker ner sig. Hon ska hämnas och tar upp kampen för den lilla människan.

Min mormor Gladys

Var: Göteborgs dramatiska teater

När: 9/3 - 19/3

1964 tog Jessica Zandéns mormor Gladys livet av sig. Några år senare fick hon sin mormors dagbok och bestämde sig för att spela upp hennes liv. En pjäs om en av alla de kvinnor som står i skuggan av sina män.

För de små...

Pelle Svanslös och talangjakten

Var: Lorensbegsteatern

När: Till och med 17 mars

Pelle Svanslös ska ställa upp i en talangjakt och med sin Maja Gräddnos vid sin sida har han övat och övat. Allt ser bra ut inför tävlingen, kattnerverna är på plats och han är förberedd. Men så ska plötsligt elake Måns ställa upp tillsammans med Bill och Bull – hur ska det nu gå?

Krogshow/ annat

Babben Larsson, Babben – vad hände?

Var: Lisebergsteatern

När: 1/3 – 3/3

Babben Larsson kommer till Göteborg med sin krogshow som handlar om vad som hänt när man tittar upp från sin smartphone och livet plötsligt sprungit i från en. Med sin karaktäristiska humor, blandat med allvar och även lite sång tar hon sig an stora frågor. Se recension.

After Dark på Rondo

Var: Rondo

När: Till och med 27 april

Babsan och Christer Lindarw bjuder på en färgsprakande show tillsammans med sin största ensemble hittills. Könsrollerna utmanas i en glamourös show i lyxförpackning.

Thomas Peterson, Skakad inte störd

Var: Lisebergsteatern

När: 7/3 – 13/4

I sin enmansföreställning delar komikern Thomas Peterson med sig av sina vardagsbetraktelser som rymmer både stort och smått. Han avhandlar frågorna man inte visste fanns och bjuder på både gammalt och nytt material. Den spelas även på andra platser runt om i landet, bland annat i Malmö.

MALMÖ

Musikal

Carmencita Rockefeller

Var: Malmö Opera

När: 26/3 – 30/3

I ett samarbete med Helsingborgs Stadsteater sätter Malmö Opera upp musikalen om Carmencita Rockefeller – den sanna historien om hårfrisörskan som svindlade den sydsvenska societeten under 70-talet. Hon utgav sig för att tillhöra den amerikanska finansfamiljen Rockefeller och nästlade sig på så vis in inom överklassen.

Sommarnattens leende

Var: Malmö Opera

När: Till och med 23 mars

Musikalen är baserad på Ingemar Bergmans film från 1955, som blev hans stora internationella genombrott. Gunilla Backman, som medverkade i Mamma Mia, spelar en av huvudrollerna i denna romantiska förvecklingskomedi.

För de små...

Ronja Rövardotter

Var: Nöjesteatern

När: 20/4 – 21/4

Kultkompaniet från Borås gästar Skåne med Astrid Lindgrens historia om Rövardottern i musikalform. Alla äventyr med vildvittror, rumpnissar och Birk – som känns igen från filmen – tar också plats på scenen.

Teater

Fanny och Alexander

Var: Malmö Stadsteater, Intiman

När: Till och med 26 april

Ingemar Bergmans flerfaldigt Oscarsbelönade verk sätts upp på Intiman. Efter att Fanny och Alexanders far dött gifter sig deras mor om sig med en sträng biskop. Vi får följa familjen i deras nya liv genom sorg och glädje.

Jag ringer mina bröder

Var: Malmö Stadsteater, Hipp

När: 29/5 – 2/6

En vecka efter bombdådet i Stockholm skrev Jonas Hassen Khemiri en text i DN med samma titel som pjäsen och det är denna text föreställningen byggts upp på. Den tar upp våra fördomar mot varandra i en stad som förlamats av rädsla – vem är skyldig och vem är oskyldig?

En sängkammarfars

Var: Malmö Stadsteater, Hipp

När: Till och med 24 april

Alan Ayckbourns föreställning, som sägs vara den mest spelade dramatikern sedan Shakespeare, sätts upp i regi av Adde Malmberg. Det är ett virrvarr av lögner och förvirring men också en skildring av medelklassen och en komedi om relationsproblem.

För de små...

Snick & Snack – Vännerna i Kungaskogen bygger en koja

Var: Palladium

När: 10 mars

En familjeföreställning med temat "att vara schysst och en bra kompis". Ekorren Snick och igelkotten Snack ska bygga en koja – men de har inga verktyg. Men det har räven Ralf, som inte vet om han vill låna ut dem. I Kungaskogen ska alla få vara med och leka – hur ska det gå för djuren?

Krogshow/ annat

Campa i klaveret – En hejdlöst rolig husvagnsbuskis!

Var: Nöjesteatern

När: 1/3 – 2/3

Från Vallarnas friluftsteater i Falkenberg ger sig nu det omaka paret Göran och Fia Lönn ut på camping och som vanligt i buskissammanshang så blir ingenting som de tänkt sig. I rollerna ser vi buskisveteraner som Siw Carlsson, Jojje Jönsson och Claes Månsson. Se recension.

Marika Carlssson, En negers uppväxt

Var: Palladium

När: 19 april

Komikern Marika Carlsson reser landet runt och berättar om händelser från sin uppväxt som mörkhyad i den skånska myllan. Hur har världen sett ut genom hennes ögon och hur har världen sett på henne?

Hon tar oss med på en mängd vardagssituationer där vi får en inblick i hur hennes liv ser ut.

Stefan Sundström

Var: Victoriateatern

När: 22/3 – 24/3

Landets kanske punkigaste vissångare gästar Malmö under tre vårkvällar. Hans nya album, Under radarn, släpptes i januari efter att han befunnit sig 1,5 år i exil i Norge. I vår ger han sig ut på en Nordenturné.

För de små...

Who let the dogs out

Var: Skånes dansteater

När: 26 maj

Välkommen till Lidias universum, en surrealistisk plats fylld med roliga upptåg. Efter föreställningen får barnen själva prova på dansstegen tillsammans med några av de fem dansarna. Who let the dogs out är en del av Skånes Dansteaters familjeaktivitet FIKA TITTA DANSA.

Kristin Westesson