Cityweekend med bad

Foto: Thinkstock
I Nice kan man varva stadsliv med strandhäng.
RESA

Konstmuseer och kullersten i all ära. Men när vår- och sommarsolen steker som mest blir man ändå sugen på ett dopp. Här är åtta weekendstäder där du slipper välja mellan stad och strand.

Foto: Thinkstock
Även i Paris kan man ligga på stranden.

San Sebastián, Spanien

I den baskiska staden får man, utöver en fin gammal stadskärna och stränder, även utmärkt mat. Michelinkrogar och matmarknader lockar hit besökare från hela världen. Stadens största strand heter Playa de la Concha och ligger mitt i staden. Playa de Gros har vildare vågor och har gjort San Sebastián till ett given destination för surfare.

Resa hit: Flyg till Biarritz (Ryanair har direktflyg från Skavsta), sista biten med tåg eller buss.

Nice, Frankrike

Varva glassigt strosande på Promenade des Anglais med solstolshäng på någon av stadens klapperstensstränder. Det kostar en liten slant att ligga här, men stränderna är i gengäld välskötta. För 10–20 euro per person och dag får man solstol, parasoll och tillgång till omklädningshytt.

Resa hit: Direktflyg med Norwegian från Stockholm, Köpenhamn och Göteborg.

Palma de Mallorca, Spanien

Stranden Playa de Palma är fem kilometer lång och uppdelad i små badanläggningar, balnearios. Palma har också utmärkt shopping och ett hett nattliv. Här kan det dessutom vara varmt och skönt redan tidigt på våren.

Resa hit: Flera flygbolag flyger från Sverige, bland annat Norwegian och Spanjet.

Barcelona, Spanien

År efter år toppar Barcelona listorna över svenskarnas favoritstäder och La Barceloneta är antagligen Europas mest kända citystrand. Kombinationen av badliv, tapas, cava och häftig arkitektur är helt enkelt oslagbar.

Resa hit: Direktflyg från Stockholm och Köpenhamn, med bland annat Norwegian och Vueling. Från april går det även att flyga med Ryanair från Jönköping och Kalmar.

Larnaca, Cypern

Cypriotiska Larnaca bjuder inte bara på myllrande stadsliv, utan också på stränder längs hela stadslinjen. Den mest centrala kallas Palm Beach och kantas av en nyrenoverad strandpromenad inramad av just palmer.

Resa hit: Direktflyg med Norwegian från Stockholm, flera gånger i veckan från juni.

Ladda ner resguide till Cypern.

Palermo, Italien

Spännande kulturmix i siciliens huvudstad. Dessutom sköna temperaturer redan tidigt på våren och fantastisk mat och glass.

Palermos finaste strand ligger i Mondello, ett par kilometer från stadskärnan. Här finns turkost vatten och fin sand. Stranden nås lätt med lokalbuss.

Resa hit: Direktflyg med SAS och Norwegian från Stockholm.

Och även Paris och Rom har bad...

Det här är två städer man inte riktigt tänker på som strandstäder, men där det faktiskt går alldeles utmärkt att doppa tårna. I Paris skapas varje år artificiella stränder längs floden Seine. Paris-Plages får både sand, palmer och roliga evenemang. Från Rom är det bara ett stenkast till Ostia Lido dit man tar direkttåg från Roma Porta San Paolo.

Resa hit: Direktflyg från flera städer i Sverige. Se alternativ på www.destination.se