Dublin klär upp sig för årets stora fest

Foto: Matilda Bjerlöw
Folkmusik är en viktig del av firandet
RESA

Sankt Patrick är missionären som blev ett partyhelgon. Till hans ära klär runt 60 miljoner människor ut sig i morgon, skrålar till irländsk folkmusik och dricker Guinness tills de är gröna även under ansiktsmålningen.

Resa åkte till Dublin i jakten på ”the irish spirit”

Foto: Matilda Bjerlöw
Saint Patrick's firas på pubar överallt.

Well, I took a stroll on the old long walk Of a day -I-ay-I-ay

Hundratals skor inne på puben stampar takten medan Dave Brownes snabba fingrar rör sig över gitarrsträngarna. Som Dublinbo sedan fem generationer har han musiken i blodet, och numera är han inte bara kung på stadens livescener utan även med i Guinness rekordbok.

– Yea, jag spelade gitarr i 114 timmar i sträck.

Det är onsdag kväll och doften av malt ligger tung.

Störst någonsin

Den 17 mars välkomnas med säckpipefanfarer och grönt håll i gång över hela världen. I år är Saint Patrick’s-festivalen i Dublin den största någonsin. 120 000 turister och en halv miljon irländare kommer att beskåda den tre kilometer långa paraden som dansar fram genom staden, med spexare från 46 olika länder. För det spelar ingen roll om du inte har en droppe irländskt blod i dig, alla lever upp på Saint Patrick’s day.

– Vi irländare är väldigt stolta och den här dagen har blivit en hyllning till allt som är bra, berättar Susanna Hagan, festivalens creative director.

Och firandet drar in 50 miljoner euro till landets stapplande ekonomi.

”Alla är så glada”

En grön promenad och många gatumusikanter senare, står jag utanför ett skyltfönster som exploderar i grönt och orange. Hattar, grönvita hängslen, lösnaglar, helarmstatueringar.

– Folk klär ut sig från topp till tå. De dekorerar sina hus, sina bilar och alla är så glada, det är det bästa nationaldagsfirandet i världen, säger försäljaren Kathy, och håller fram ett par långa, grön-vit-orangea lösögonfransar.

Hon är från England men berättar att de firar grannarnas nationaldag mer än sin egen

Hjälpsamma irländare

Irländarna är kända för att vara vänligast i Europa, och klichén besannas om och om igen. 

Från människorna på gatan som frågar ”Are you lost miss?” så fort jag tar upp kartan, till ”thank you love”-kassörskan och ”great meeting you”-taxichaufförerna.

Stefan Hallenius blev kär i en irländska och flyttade hit för tio år sedan. Att folket blir som galna på sin nationaldag förvånar honom inte ett smack:

– De har ju verkligen något att fira. De var ockuperade av engelsmännen i 800 år och nu är de fria, klart som fan att de tycker att det är guld!

”Kommer fram och skålar”

Och Dave Browne, som tar en svettig paus från guran, förklarar att den sammansvetsade kampen för självständighet aldrig riktigt har upphört.

– I love Paddy’s day! Den här dagen blir vi ännu mer irländare, och alla andra vill också vara det. Oavsett om jag spelar i Las Vegas eller Kuala Lumpur så kommer det alltid fram folk och skålar och säger ”Jag är en sjättedel irländare”. 

Puben har egentligen redan stängt men än finns det mörkt öl och lokal whisky i glasen, än spritter melodislingorna vidare.

I’ve traveled around I’ve been all over this world

Boys I ain’t never seen nothin’ like a Galway girl

FAKTA

Du lär klä dig i grönt

Irländarna tar sin nationaldag på allvar. De som varken bär gröna kläder eller accessoarer den 17 mars får enligt tradition räkna med ett och annat nyp.

Dagen firas till minne av landets skyddshelgon Patrick, som levde på 300–400-talet, tog kristendomen till Irland, sägs ha jagat ut alla landets ormar och dog just denna dag.

Saint Patrick’s Day ligger mitt i den 40 dagar långa fastan som innebär att man ger upp en last, som alkohol eller choklad. Men den 17 mars räknas som ett undantag; då är det okej att frossa i vad man vill. 

– Och även de som inte är religiösa och inte ger upp något, ser det som att de får dricka extra mycket denna dag, berättar taxichauffören Gerard med ett gapskratt.

Utbringa en skål på irländarnas vis:

Träna in den här gamla godingen och bli häftigast i baren:

Saint Patrick was a gentleman who through strategy and stealth

Drove all the snakes from Ireland here’s a toasting to his health

But not too many toastings lest you lose yourself and then

Forget the bold Saint Patrick and see all those snakes again

5 pubar du inte får missa i Dublin

O’Donoghue’s 

Dublins kanske mest kända musikpub, där gruppen The Dubliners började spela på 60-talet.

S15 Merrion Row

Keho’s

Murrigt stammisställe som öppnade 1803 och har kvar sitt gamla ”snug room”, där kvinnorna fick sitta och bli serverade genom en lucka i väggen. 

S9 Anne Street South

Oliver St. John Gogartys 

Det blir inte mer uppsluppet än på de här tre våningarna. Gamla män dansar, unga turister skålar och alla stampar takten till musiken. 

S57 Fleet Street (Temple Bar)

The Bernard Shaw 

Stadens kanske hippaste pub ligger nära kanalen, har en enorm, graffitiprydd rökruta, brett ölutbud och till och med en stor buss där du kan köpa pizza.

S12 Richmond Street

Neary’s 

Fly både turister och musik i den här gamla kvalitetspuben. Flugprydde bartendern Paddy har haltat runt här i 25 år.

S1 Chatham Street

Så firas Saint Patrick's i världen

Omkring 60 miljoner människor världen över anses vara av irländskt ursprung, och firandet går långt utanför Irlands gränser. 

USA 

Chicago lär procentuellt ha fler irländare än någon annan stad i världen, och har ända sedan 1962 färgat hela floden grön. Men firandet i New York går inte heller av för hackor. Hundratusentals deltar i paraden på eftermiddagen längs Femte Avenyn och ingen annan dag på året säljs så mycket öl som den här dagen.

Kuala Lumpur

För 80 år sedan flyttade en irländska hit och startade en skola. Den 17 mars bjöd hon in till St. PatrickЃLs-firande i sitt kök och sedan dess har det bara vuxit. I år ordnas ett enormt party på Hilton hotell, med irländska musiker och nära 1 000 sålda biljetter.

Stockholm

1000 personer väntas gå i paraden i dag, som startar den vid Kungliga biblioteket kl 13 och går till Gamla stan. I morgon färgas Friends Arena grön liksom så många andra monument i världen, bland annat lutande tornet i Pisa, London Eye och Burj Al Arab. Den svenska Saint Patrick’s-festivalen pågår mellan den 16–22 mars.

Australien

Här väntas firandet bli större än någonsin i år, eftersom så många irländare flyttat hit i jakt på jobb. Operahuset i Sydney färgas knallgrönt och gatorna fylls av utklädda, törstiga irländare från morgon till kväll.

Kanada

En av de största paraderna går i Montreal, vars flagga till och med innehåller en ”shamrock”, som är symbolen för Sankt Patrick. En annan stad som firar ordentligt är Toronto, vars hockeylag (Maple Leafs) till och med drog på sig speciella gröna matchställ när de spelade på Saint Patrick’s Day 1999.

Matilda Bjerlöw