Ny hotelltrend - hyrhund på köpet

RESA

Sexresor till Thailand är bara en sjuk avart i en turistbransch som erbjuder alla sorters tematrippar – tulpanresor för pensionärer till Amsterdam, gruppresa till Indien för att förkovra sig i hinduismen, teaterresor för att gå på Lorry, guidetur genom Stockholm ur homoperspektiv, trum- och danskurs i Senegal?

2000-talets modeord är koncept och nischning. Mottot verkar vara att en vanlig simpel resa inte räcker.

Nu ska man ha Något Extra att erbjuda, oavsett om resorna går över halva jordklotet eller bara genom stan. Själv är jag som vanligt bakåtsträvande och skeptisk.

Jag kör mitt eget tema; ”Läsa bok på bar utomlands” och får magsår av mer ambitiösa planer än så. En gång försökte jag och mina reskamrater leka ”Inte nudda tysk” på kanarieön La Gomera; vi skulle besöka platser där inga tyskar befann sig. Det visade sig vara för svårt och vi gav upp redan första dagen.

Förresten tror jag inte att ”Inte nudda tysk” verkligen kan kvala in som temaresa utan snarare som dum lek.

Medan jag leker blir turistbranschen alltmer skruvad. Förra helgen avgick en finlandsfärja med 1 100 bingoentusiaster ombord för att spela Sveriges största bingospel. Som extra bonus vigdes ett par på båten med Loket Olsson som vittne. Det är så galet att världen aldrig kommer att bli sig lik efter den resan.

Men det är inte bara resor som erbjuds i konceptform. Den sista tiden har jag känt mig förföljd av ett närliggande fenomen: Något Extra på hotell.

Att man kan få bo i Elvissvit eller Hawaiirum med plastpalmer och hängmatta i Las Vegas känns föga överraskande i en stad där man kan gifta sig i Lilla huset på prärien-stass eller klämma på sig en afroperuk och köra bröllop à la 70-talsdisko.

Men specialrummen kryper allt närmare. Innan du vet ordet av finns de på hotell i din närhet. Ett hotell utanför Stockholm vill att folk ska känna sig som hemma så till den grad att du kan hyra husdjur och ha en hund eller guldfisk under din vistelse. Därifrån är steget inte långt till att man kan hyra ett gulligt barnbarn eller en äkta make med kakishorts för en schyst familjesemester.

Nyligen erbjöds jag en minisemester på ett hotell i Skärholmen. Där kan man välja mellan allergirum, rökrum, damrum och businessrum.

I damrummet finns syetui, fön, choklad, tidningen Elle, morgonrock, hudlotion, korg med tops, nagelfil och strykjärn. Rummet är utrustat med en nackspegel ”så du kan hålla koll på frisyren från alla vinklar”. Businessrummet har också morgonrock och choklad, men som sysselsättning finns Café (något för Antonia Ax:son Johnson?), fri uppkoppling, minibar och betalteve.

Allergirummen och rökrummen är utan närmare beskrivning. Det enda man får veta är att allergirummen är allergicertifierade och att man får röka i rökrummen (det hade jag aldrig kunnat gissa!). Fast vad skulle man komma med? Trasa för dammtorkning i allergirummet och en limpa cigg samt tidskriften ”Smokers World” i rökrummet?

Själv vet jag inte vad jag ska välja. Som kvinna bör jag tydligen föredra en korg med tops och ett syetui att småtråckla lite med när jag läser om senaste modet och kollar min frisyr från alla vinklar.

Men fri minibar kan ingen människa motstå. Det är bara att trycka på sig mustaschen, packa pappas portfölj och välja businessrummet. Trots att jag är allergiker.

Terri Herrera Eriksson ([email protected])