Hjälp! Jag vill ju bara ha semester

RESA

Vi lever i ett papperssamhälle. Hemma drunknar jag i papper; räkningar, barnteckningar, utrivna artiklar, anställningsbevis, medlemsbevis, vigselbevis, inköpslistor, kvitton och gamla uppsatser jag borde ha läst, skrivit, slängt sedan länge.

Det jävliga är att all denna information ofta bara förvirrar. För den som protesterar mot detta påstående skulle jag vilja rekommendera en helg med resekataloger. Sen kan vi snacka.

Att klaga på resebyråer är som att sparka på någon som redan ligger (Varför sparka på någon som ligger? För att det är så lätt att komma åt!). Det är säkert inte lätt att försöka beskriva ett hotells för- och nackdelar eller att lands karaktär på tio rader.

Men efter lite läsande rycker det i benet, jag måste få sparka lite: Vad menar de när det står att en charterort "har allt" - ficktjuvar, kackerlackor och strömavbrott? Eller att nöjeslivet är "legendariskt" - ortens tidningar skriver ständigt om fyllebråken?

Jag spanar in ett hotell som beskrivs ha "A) Mindre lägenhet utan balkong. B) Mindre lägenhet med balkong mot omgivningarna C) Större lägenhet med balkong mot poolområdet eller C) (Jodå, C igen) Större lägenhet med terrass mot poolområdet." Hjälp! Ska jag behöva välja mellan alla dessa alternativ? Jag vill ju bara ha semester!

Jag läser vidare om lägenheter med begränsad havsutsikt (Vad betyder det? I min värld har man antingen havsutsikt eller inte.), solstolar mot avgift, extrabäddar och närhet till populära promenadstråk. Jag vet inte vad jag ska välja. Nära till stranden eller nära till mikrovågsugn i köket?

Inte blir jag klokare av researrangörernas uppriktighet: "Stranden täcks ibland av vatten. Är tidvis blåsigt juni till september". "Flygbuller hörs", "Störande byggnationer i området". Jätteskoj! Allt jag fastnar för är antingen nedslitet, har karaokeklubb utanför eller mystiska nivåskillnader. Hur höga? Två decimeter är okej. Men är det snack om tre-fyra meters nivåskillnader på hotellet tältar jag hellre. Plötsligt vill jag anställa en butler som väljer åt mig.

Men hotellpresentationerna är rena drömmen i jämförelse med prislistorna. I Indien skrattade jag åt fåniga kösystem på tågstationerna. Det var specialköer för kvinnor, handikappade, krigshjältar, utlänningar - allt!

När jag läser researrangörernas prislistor skrattar jag inte längre. Är du senior eller singel blir det rabatt. Balkong eller havsutsikt kostar däremot extra. Vad "begränsad havsutsikt" kostar framgår inte. På vissa ställen finns avgift för poolutsikt. (Jag överväger genast att ta betalt när mina gäster tittar ut på cykelstället därhemma).

Sedan finns både extrabäddstillägg och extrabäddsrabatt. Och tombäddstillägg. Tar man med sig en kompis betalar han eller hon halva priset - till vissa ställen. Är kompisen ett barn blir det också rabatt, fast olika till olika platser och tider. Sedan får man naturligtvis inte glömma flygtillägget och att olika datum har olika pris.

Indiens köuppdelningar är logiska i jämförelse mot denna labyrint. Kommer familjetrippen att gå på 10 000 eller 20 000? Ingen vet. Det enda jag vet är att jag behöver en extra lång semester efter att ha gått igenom höstens alla resekataloger. Jag orkar inte informeras mer.

Terri Herrera Eriksson ([email protected])