Vågar man bo med barnen i Sverige?

RESA

Resa till Mexiko med två små barn – är ni inte kloka?

Kanske inte. Fast nu är det bestämt. En vintermånad ska tillbringas på Yucatanhalvön. Herregud, jag känner folk som kommer från Mexiko. De ser inte ut att ha fått barndomen förstörd för det. Då borde väl mina kids klara en månad med sol, bad och restaurangmat. Det känns inte så helvilt.

Men jag påverkas ändå av skeptikerna och börjar råplugga fakta om landet. Inom några dagar vet jag allt om busstider, sevärdheter, lokala specialiteter – och faror. Orkaner, vulkanutbrott och jordbävningar är inte ovanliga. Man kan insjukna i kolera, hepatit A, malaria, tuberkulos och tyfoid. Jag måste komma ihåg att bära skor när jag går på gräs, för giftspindlar lurar i det gröna.

I Stockholm, Göteborg, Malmö och Linköping är kriminaliteten begränsad till vissa områden – fråga lokalbefolkningen

UD rapporterar att gatuvåldet har ökat, så väskryckningar, ficktjuvar och rån är de största säkerhetsriskerna för turister. Resenärer ska undvika att vistas på gator och torg efter mörkrets inbrott. Vi bör inte heller ha stora summor kontanter på oss – en omöjlighet, eftersom vi ska resa till en ö med varken bankomat eller växlingskontor. Självklart måste vi ha med oss stora summor kontanter dit. Hur ska det gå? Jag kommer på mig själv med att ligga vaken och undra om det är rätt av oss att släpa med barnen till något som verkar vara världens farligaste land.

Så när andra går på öppna förskolan hänger jag på apoteket. Jag går dit flera gånger i veckan. Det finns alltid något nytt att köpa: Nässpray till planet. Plåster. Desinfektionsmedel, myggmedel, värktabletter, vätskeersättning, antihistaminer. Till

sist har vi så mycket läkemedel att jag överväger att köpa en större resväska.

”Det är så här det känns att vara en tokturist”, tänker jag. En som helst skulle vilja ha med hela soffgruppen på resan. Hur blev jag sån?

Vändningen kommer när jag råkar surfa in på spanska UD:s informationssida om Sverige. De rapporterar att kriminaliteten har ökat, så väskryckningar, ficktjuvar och rån är de största säkerhetsriskerna för turister. (Det låter bekant på något sätt.) I juni och juli finns det massor av mygg (varning utfärdas för överkänsliga) och i Stockholms tunnelbana måste man vara aktsam så att man inte blir av med plånboken.

Kriminalitet, farliga bett och otrygghet i tunnelbanan? Jag känner inte igen mig alls. Nyfiket kollar jag upp mer reseinformation om Sverige. Kontentan är att vi bor i ett ganska tryggt land, men att många dör i trafiken efter kollisioner med de enorma älgarna. Dessutom härjar vägrånare.

Att åka tåg är inte mycket bättre, eftersom järnvägsnätet präglas av stora förseningar. Under vintern florerar en mängd virus i landet och du bör aldrig ge dig ut i skogen ensam eftersom andelen vilda björnar har ökat markant. I Stockholm, Göteborg, Malmö och Linköping (Linköping!?) är kriminaliteten begränsad till vissa områden – fråga lokalbefolkningen var – och var extra försiktig på helgen. Passa dig för svenska fyllon, nynazister och svarttaxibilar. Glöm inte att ha en bra reseförsäkring.

Puh! Tur att vi lämnar Sverige. I det där hemska landet kan man ju inte låta barnen vara!

Terris topp tre

Ur mejlboxen:

ARTIKELN HANDLAR OM