Här behöver du extra kontanter på fickan

Länder där du bör ge dricks

Foto: Scanpix
RESA

Frågan dyker alltid upp.

På solsemester, äventyrsresa eller city-weekend.

"Ska man dricksa här?"

Svaret är att nej, det behöver du inte. Dricks är en bonus och inget restaurangpersonal eller taxichaufförer kan räkna med.

Men det finns undantag.

USA har en utpräglad drickskultur och dricks är vanligt i flera andra tidigare brittiska kolonier. Här förekommer också "tipping in advance" där du dricksar för att exempelvis få särskilt bra service.

Förolämpning att ge dricks

I de flesta europeiska länder uppskattas 5-15 procents dricks. Men precis som i Sverige är det inget tvång.

I Frankrike ska du absolut inte vifta med pengarna eller ge någon dricks direkt i handen.

Sydkorea och Island är två länder där dricks normalt sett inte förekommer. Och i Japan anses dricks vara en direkt förolämpning.

Värre än ingen dricks alls

Håll koll på serviceavgiften. Även om du reser i ett land där dricks är vanligt kan servicen läggas på din nota. Då ska det påverka dricksen.

Läs på om just ditt resmål innan du reser eller prata med din guide eller andra resenärer på plats. En generell regel är att för lite dricks är värre än ingen dricks alls.

FAKTA

4 länder där dricks är störst

1) USA

I USA är drickskulturen utbredd. Räkna med att dricksa frisören, taxichauffören, garderobiären, bartendern och busschauffören. All servicepersonal du kommer i kontakt med bör få dricks. Se till att alltid ha endollarsedlar i fickan. På restauranger bör du lämna minst 15 procent dricks, gärna mer. Granska notan och se efter om dricksen ingår ("tip included"). Blanda inte ihop dricks med pålägget för skatt. Personen som bär din väska på flygplatsen och visar dig till ditt hotellrum ska ha 1-3 dollar per väska. Lämna också dricks till städerskan, minst en dollar per natt.

2) England

Dricksandet i England är inte lika utbrett som på andra sidan Atlanten. Men också här får servicepersonal 1-2 pund och på restaurangen är 10-15 procents dricks vanligt. I taxin är det vanligt att runda upp till jämna pund eller att lägga till 10-15 procent på priset. Toalettvakten får 20-50 pence. På puben behöver du inte dricksa.

3) Egypten

Du förväntas lämna dricks i Egypten. Taxichaufförer kan få upp till 10 procent påslag och när du betalar på hotell och restauranger läggs ofta några procent på notan. Ge lite extra eller runda uppåt om servicen var bra. Dricks är ett vanligt sätt för många egyptier att få upp sin inkomst. Ha därför alltid småpengar på dig. Men strunta i folk som försöker tjata sig till dricks för onödiga tjänster.

4) Indien

Under en resa i Indien räcker det att dricksa 10 procent på hotell och restaurang. Om servicen ingår i priset så behöver du inte göra något påslag. Det som sticker ut i Indien är "baksheesh". Ordet kommer från persiskans ord för "gåva". Baksheesh kan idag betyda allt från att offra till gudarna eller ge trevlig restaurangpersonal dricks till att muta korrupta poliser eller betala för ett toalettbesök. Ha alltid rupier på dig om du vill att resan ska löpa smidigt.