Kampen om resevalutan

Experterna: Här är bästa sedlarna att ha på fickan

Foto: Liligraphie
RESA

Nu är det dags att växla pengar till semestern.

Men är euro eller amerikanska dollar bäst?

Det beror på.

Euron har etablerat sig som internationell valuta. Sedan den började användas 1999 har den blivit en av världens mest spridda. Men amerikanska dollar är fortfarande mest gångbara runtom i världen.

Så frågan blir: Är dollar eller euro bäst i plånboken just nu?

Annika Creutzer, ekonomijournalist och privatekonomisk expert på E24, menar att det beror på resmålet.

- Ta Turkiet, där är euro naturligt. I Latinamerika och Asien är dollarn huvudvaluta. Tänk på krisen också. Jag tror inte Grekland slänger ut euron och går över till drachmer över en natt. Men ta med dollar som säkerhet, säger hon.

"De är väldigt, väldigt bra"

Ett annat skäl att ta med amerikanska dollar på resan är att de accepteras på flygplatser och uppskattas som dricks, oavsett vilket land du besöker.

- Endollarsedlar är bäst. Du kan handla och dricksa över hela världen med dem. De är väldigt, väldigt bra, särskilt på små hotell och restauranger. Jag reser aldrig utan 20-30 dollar i endollarsedlar, det funkar alltid överallt. I synnerhet i länder utan bankomatsystem, säger Annika Creutzer.

Både euron och dollarn har gått igenom stora värdesvängningar på senare år. Sedan millennieskiftet har dollarn värderats till allt från under sex kronor till nästan elva kronor.

Jämfört med dollarn har euron haft en stabil värdering, mellan åtta och elva kronor. Sjätte mars 2009 var euron uppe i rekordnoteringen 11,65 kronor.

Men idag oroar sig många för hur euron ska klara sig.

Om det osannolika händer

- Dollarn klarar sig förvånansvärt bra. USA har egentligen ganska stora problem men under det närmsta året är dollarn mer stabil, säger Annika Creutzer.

Hon säger att en bra säkerhetsåtgärd är att ta med både dollar och euro på resan. Då sprider du dina risker.

- På växlingskontoret kan du lika gärna ta båda, om det osannolika händer och man klantar sig. Om du är i Grekland och de byter till drachmer som får en låg värdering och bankomaterna töms på euro, då är det skönt att ha dollar, säger hon.

FAKTA

Vilken valuta rekommenderar du till långresan?

Viveca Mellberg, marknadschef Forex bank:

- Landets egna valuta är naturligtvis alltid bäst att ha med sig. Dollarn är fortfarande världens största valuta och fungerar bra överallt. Har landet en gammal koppling till Europa (dvs kolonialiserat) så fungerar euro bäst, efter den egna valutan.

Umit Adis, vd Exchange finans:

- Det beror på vart man reser. I Afrika gäller dollar. I Mellanöstern, forna östblocket och Kroatien är det euro.

Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea:

- Dollar är mest gångbart men euro går också bra. Ska man till exotiska platser är det bra att kolla med resebyrån och folk på plats. Det är inte alltid man kan växla eller hitta uttagsautomater.