Bästa reskassan inför långresan

Experterna ger sina främsta tips till fem populära regioner

Foto: Aftonbladet/Scanpix/AP
Äventyr På resan till Östeuropa, Karibien, Sydostasien, Oceanien eller Sydamerika behövs både lokal och internationell valuta.
RESA

Dollar eller baht, euro eller peso?

Vi lät två experter tipsa om vad du ska stoppa i fickan på långresan.

– Ha inte på dig för mycket kontanter, säger Kilroy Travels reseexpert.

Regeln är universell: Minst ett bankkort och kontanter i internationell valuta är bra på resan.

Särskilt om du besöker flera länder med olika, små valutor.

– Jag brukar inte ha med mer än jag kan bli av med i kontanter. Ungefär två-tre tusen, säger Veronica Nordqvist, reseexpert på Kilroy Travels.

– Tänk att du ska ha landets egen valuta, fast i Sydamerika och Afrika kan de ta dollar. De tar till exempel dollar i passkontrollen på gränsen mellan Kenya och Tanzania, säger hon.

Världens mest gångbara valuta

Sämst att ha med på resan är små valutor som den svenska kronan. Den är svår och dyr att växla in.

Euron har däremot etablerat sig internationellt på senare år. Men störst är amerikanska dollar.

– Dollarn är fortfarande världens mest gångbara valuta. Av länderna jag har besökt är det bara på Kuba dollarn fungerat sämre eftersom den där är belagd med en straffavgift, säger Mattias Varén, reseekonom på Forex.

Veronica Nordqvist tycker det är viktigt att vara påläst inför resan. Ta reda på vilken valuta som funkar bäst och om det alls existerar uttagsautomater på resmålet.

– Jag tycker man kan använda sig av euro till länder där den valutan kan förekomma. Som vissa öar som tillhör Frankrike eller Holland. Så det är bra att göra research innan resan.

"Ta med en buffert"

Både Veronika och Mattias pratar om att sprida risker. När vi reser ska vi ha med en kombination av kort och kontanter - och inte använda ett bankkort kopplat till lönekontot.

– Ta ut på plats pö om pö. Idag finns det bankkort som inte kostar att ta ut med. Ha inte på dig för mycket kontanter, säger Veronica Nordqvist.

– Generellt sett är vi i Norden i framkant när det gäller kortanvändning. Kontantkulturen utomlands är mer utbredd och det kan vara svårt att få tag på uttagsautomater. Om den inhemska valutan är svår att växla till sig i Sverige kan det vara bra att ta med sig en buffert i euro eller dollar, säger Mattias Varén.

FAKTA

Expertens tips till 5 populära regioner

Sydostasien

"Ta med valuta som gäller i landet där du landar. Säg att du ska åka till Thailand, sen Malaysia och sist Indonesien. Då skulle jag börja med att ta med thailändska baht. Man kan tjäna på att växla innan men jag föredrar personligen att inte gå runt med för mycket kontanter i fickan."

Karibien

"Här ska man ta med US-dollar. De vill ha det nästan hellre än den egna valutan på de öar där jag har varit."

Sydamerika

"US-dollar är bra för att gardera sig i Sydamerika. Växla till dig lokal valuta men på vissa ställen, som Venezuela, skriker de efter dollar."

Östeuropa

"Växla till dig lokal valuta och använd så mycket som möjligt. Ha lite extra euro som backup."

Oceanien

"På riktigt små öar i Oceanien är det svårt att få tillgång till bankomater, så på vissa ställen är det bra att ha med sig kontanter, att planera i förväg. På de stora öarna kan du såklart ta ut lokal valuta med kort eller US-dollar."

Källa: Veronica Nordqvist, reseexpert på Kilroy Travels

ARTIKELN HANDLAR OM