Värsta taxifällorna

Gör rätt i 5 städer – från New York till Bangkok

Foto: AP/Scanpix
Taxi? Världen är full av bekväma, dyra och rentav farliga taxialternativ.
RESA

Vi har hört om dem eller råkat ut för dem själva.

Taxifällorna – allt från "missförstånd" och plötsligt höjda priser till riggade taxametrar och direkta rån.

För att skydda sig finns flera trick.

En gyllene regel är universell: Gör alltid upp om priset i förväg. Annars ska det finnas en taxameter. Som är påslagen.

– Det är för sent att prata pris när du kommer fram. Då kan det bli vad som helst, säger Leif-Åke Josefsson, reporter på Resa som besökt 100 länder.

– Och säg adressen på ett sätt som gör att du låter som att du vet vad du pratar om!

Stor sedel blir dricks

På de flesta platser kan du bara betala taxin med kontanter. Så är det exempelvis på Hawaii, i Addis Abeba och i Manila.

Eller så kostar det extra att betala med kort, som i London.

– Cash är nästan det enda som går utomlands. I Sverige är vi så oerhört långt framme med kort. Här blir chauffören förvånad om man vill betala kontant, säger Leif-Åke Josefsson.

Risken med kontanter utomlands är att chauffören "inte har växel" och att en stor sedel snabbt förvandlas till en enorm dricks.

– Utomlands ska man ha små dollarsedlar med sig. De är jättebra, både för taxi och annat, säger Leif-Åke Josefsson.

Växel i fel valuta

Oseriösa taxichaufförer utnyttjar gärna turister som inte har koll på valutan.

I Indien är det vanligt att få fel växel tillbaka. Och på Kuba kan du få växel i en annan valuta – vanliga pesos och inte turisternas konverterade pesos, som står i en helt annan kurs.

Ett annat trick som är vanligt i bland annat Las Vegas, är att chaufförer "glömmer kvar" dina väskor i bilen när han åker iväg. Därför gäller det att inte betala förrän alla väskorna är ute.

I södra och sydvästra Asien, bland annat i Indien och Oman, får du förbereda dig på att förhandla istället för att komma fram. Priset ska förhandlas i förväg och du måste vara hård. När du väl sitter i bilen kan du få diskutera ytterligare en gång för att faktiskt nå ditt mål istället för att hamna på chaufförens kompis restaurang.

Till Södertälje för 35000 kronor

Inte heller på hemmaplan slipper vi fällor i taxin.

– I Sverige har vi ett problem med fri prissättning. Även om prissituationen är bättre nu så är det fortfarande illa. På ett lagligt sätt kan du bli lurad, säger Mats Lanebo, trafikpolisbefäl vid polisen i Stockholm.

– Folk hoppar in i en bil och tittar inte på priset. I värsta fall skulle en resa från Stureplan till Södertälje kosta 35000 kronor. Nu har jag lyckligtvis aldrig hört om något sådant fall men jag känner till en som betalade 9000 för en resa från Arlanda, säger Mats Lanebo.

För att skydda dig ska du titta på prisinformationen i fönstret och alltid ta kvitto, både från kortmaskin och taxameter.

Mats tycker trots allt att svensk taxi "ligger hyfsat till" i en internationell jämförelse men att prissättningen är ett aber. Han jämför med Tyskland. Där kan du hoppa in i vilken taxi som helst och få samma pris.

Enda risken då är att chauffören tar en extrarunda, en risk som finns i hela världen – också i Sverige.

– Vi hade en som fick se Stockholms alla broar. Det var väl trevligt! Men det var inte riktigt det han ville se just då, säger Mats Lanebo.

"Bästa sättet att ta sig fram"

Taxi är trots allt ett utmärkt sätt att ta sig runt i en stad.

Leif-Åke Josefson påpekar att det sparar tid och är jättebra när det är busväder. Dessutom finns det ofta inte alternativ.

– Man ska inte bli avskräckt! Taxi är bästa sättet att ta sig fram. Man kan få goda råd om stan, taxichaufförer har mycket att berätta. Vid sidan av guider är det de som kan sin stad bäst, säger Leif-Åke Josefsson.

FAKTA

Gör rätt i 5 populära städer

Rom

Ett klassiskt sätt att lura turister är att taxichauffören kräver extra betalt efter resan till flygplatsen "för att åka tillbaka till stan". Andra trick är att "glömma" att slå på taxametern eller att dagtid köra på nattaxa.

På senare år har taxipriserna höjts i Rom.

Så gör du:

Åk med etablerade bolag för att undvika risken med trimmade taxametrar.

Taxi del Comune di Roma har rabatterat pris för resor till sjukhus och för ensamma kvinnor på natten.

Snacka igenom priset innan resan. Det finns fasta priser till flygplatsen och kan du taxan blir det ingen diskussion. Kräv taxameter på alla andra resor.

New York

Det sägs att det dominerande språket i New Yorks taxibilar är sydasiatiska urdu. Hur mycket sanning som än ligger i påståendet så gäller det att förenkla när du säger vart du vill åka. Annars är det lätt att chauffören missförstår eller åker en extrarunda.

Så gör du:

Manhattan är uppbyggt av ett rutnät. Krångla inte till det genom att säga en exakt adress. Ge adressen till närmsta korsning istället, till exempel "Fifth and Broadway". Då blir det inga missförstånd.

Ge dricks! Du ska dubbla det som står på taxametern.

Paris

Runt om i Paris finns taxihållplatser där det är enkelt att ta en bil. Det är förbjudet för andra taxichaufförer att plocka upp kunder inom 50 meter från en sådan hållplats.

Taxipriserna i Paris är reglerade. Att betala med kort accepteras sällan.

Vid flygplatser och tågstationer förekommer svarttaxibilar.

Så gör du:

Innan du försöker vinka ner en taxi, titta dig runt och se om det finns en taxihållplats i närheten. Ta första bilen i kön.

Använd sunt förnuft när du väljer bil på gatan. Undvik att åka svarttaxi.

Åk bara med etablerade taxibolag. Två sådana bolag är Les Taxis Bleus och Abeille Radio Taxis.

Bangkok

Taxichaufförer "missförstår" lätt anvisningar och kan köra dig till ett zoo trots att du sagt National Museum och pekat på karta. Omväg ger chaffisen mer pengar.

Ett snabbt, smidigt och livsfarligt sätt att ta sig fram är med mopedtaxi. De har aldrig taxameter.

Så gör du:

På nätterna stänger många taxichaufförer av sina taxametrar. Då måste du förhandla dig fram till ett pris innan ni åker.

Fråga Bangkok-bor vad en taxi- eller mopedtaxiresa ska kosta och betala bara det.

Ta Skytrain. Då blir du inte lurad och slipper den kaotiska trafiken.

London

Det händer då och då att taxikunder blir lurade i London. Främst rör det sig om svarttaxibilar eller så kallade minicabs som man plockat upp på gatan i stället för att förbeställa. Räkna inte med att kunna betala med kort i Londons taxibilar. De som tar kort tar också ut en avgift på mellan 10 och 15 procent extra för kortbetalning.

Så gör du:

Behöver du taxi i London ska du gå ut på gatan och vinka till dig en klassisk London-taxi. Det finns några varianter, men de vanligaste är också de som är mest välkända till utseendet. De kallas "black cabs" oavsett färg, ej att förväxla med svarttaxi alltså.

Ska du åka en längre sträcka ska du beställa en "minicab". De har inga taxametrar. Istället har de fasta priser som är billigare än vanlig taxi. Addison Lee är en stor och pålitlig minicab-firma.

Betala med kontanter för att undvika kortavgiften.

5 av världens värsta städer

Mexico City, Mexico

Kidnappningar, våld och rån är vanligt. Ett fenomen är "expresskidnappning" där offret körs runt till bankomater och tvingas ta ut pengar åt rånarna.

På vägen från Mexico Citys flygplats har flera turister på sistone blivit utsatta för grova rån. Använd förbeställd flygplatstaxi. De har disk vid utgången i ankomsthallen.

Utrikesdepartementet råder: "Använd i första hand auktoriserade taxibilar från s.k. "Sitios" (taxistånd). Fritt cirkulerande taxibilar bör undvikas på grund av risk för expresskidnappning."

Kuala Lumpur, Malaysia

Lurendrejeri, upptrissade priser och stölder har gett taxichaufförerna i Kuala Lumpur ett rykte om sig att vara världens värsta. Priset kan bli skyhögt om du inte kräver att åka på taxameter.

Det stora antalet bilar, mängden rattonykterhet och vårdslösa motorcyklister gör att det ofta inträffar trafikolyckor.

Bogotá, Colombia

Stölder, överfall och rån förekommer. Kidnappningar av gerillor och paramilitära grupper har gått ner men inträffar fortfarande.

I Bogotá förekommer kidnappningar i oauktoriserade taxibilar. Offret körs runt till bankomater och tvingas ta ut pengar åt rånarna.

Utrikesdepartementet råder: "Taxiresor bör alltid förbeställas."

Las Vegas, USA

Stölder då väskor "glöms kvar" när taxin kör iväg och körningar utan taxameter är vanligt förekommande.

"Longhauling", att trissa upp priset genom att köra långt, förekommer ofta. Las Vegas Taxi Cab Authority har ett färdigt anmälningsformulär på sin hemsida.

Port-au-Prince, Haiti

Biltransporter blir ofta utsatta för överfall, i synnerhet till och från flygplatsen.

Alla brott - från stölder till sexuellt våld, kidnappningar och mord - är vanligt.

Utrikesdepartementet råder: "Mycket stor försiktighet måste iakttas vid besök och resor i landet. Körning på natten bör undvikas."