Rena drömmen för alla nybörjare

Livigno, Italien, har lätt skidåkning, god mat och sol som lyser hela dagen

RESA

Visst kan även nybörjare åka till Alperna.

Den absoluta merparten av pisterna är precis lika lätta som i fjällen. Här är du dessutom långt ifrån ensam om att vara ny i pisten och den svenska snobbfaktorn existerar inte.

Däremot får du bättre backar, soligare väder och godare mat.

Välkomna till nybörjarnas bästa alper.

1. Den italienska byn Livigno är varje alpdebutants dröm. Pisterna är långa, alldeles lagom lutande och alltid perfekt preparerade. Obehagligheter som pucklar, is och plötsliga stup är extremt sällsynta. Dessutom ligger backarnas restauranger med tillhörande soldäck angenämt tätt när det behövs en paus.

De två separata skidsystemen, Mottolino och Carosello, ligger på var sin sida om dalgången. Längst ner i Carosello-systemet, närmast byn, ligger de riktigt, riktigt lätta nybörjarbackarna. Högre upp är det en aning brantare men absolut inget att oroa sig inför. Dessutom är det så vist ordnat att förmiddagssolen lyser över Carosellosidan för att sedan vandra över till Mottolino-pisterna. Som med några få undantag är ungefär lika lättåkta.

Skidbuss där liftkortet gäller som biljett går nonstop mellan de två systemen. En lämplig sysselsättning under bussresan är att bättra på solskyddsfaktorn.

Den klokaste investering en nybörjare kan göra är att investera i en eller ett par lektioner i skidskolan. En förmiddag räcker faktiskt för att få koll på det mest elementära. I Livigno finns engelsktalande skidlärare, vilket är en fördel.

Köp eller hyr också ett par av de nya carvingskidorna. De är faktiskt precis så lättåkta som reklamen påstår.

En annan fördel med Livigno är kostnadsläget. Byn var i många hundra år totalt isolerad från omvärlden under vinterhalvåret vilket man kompenserades för genom skattelättnader som fortfarande gäller. Onyttigheter som vin och sprit är därför sensationellt billiga i butikerna. Liksom skidutrustning, elektronik och en hel del annat.

Till sist en varning. Byn Livigno är åtskilliga kilometer lång och en vandring från ena änden till den andra tar en god stund. Den som vill ha nära till butiker, de bästa restaurangerna och nöjesställena måste därför välja boende med omsorg.

Guide: Livigno

Pelle Bäckman ([email protected])