Toppenkul i backen - även för barnen

Hög mysfaktor i franska Valmorel

Foto: BÖRJE THURESSON
En av fördelarna med Valmorel är att allt är så nära. Backarna såväl som bostäderna och restaurangerna finns inom bekvämt avstånd.
RESA

Det finns en utbredd vanföreställning om att

Alperna inte passar barnfamiljer. Det är helt fel.

För vad är det som säger att en svensk barnfamilj inte kan ha lika kul i Alperna som en fransk eller österrikisk?

Här är de tre bästa familjeidyllerna.

1. Valmorel är en av Alpernas bäst bevarade hemligheter. Orten är en av många franska som byggdes under 70-talet. Men till skillnad från de andra byggde man inte stort och fyrkantigt i betong utan småskaligt i traditionell fransk alpstil.

Ytterligare en mysfaktor är att byn är bilfri.

Valmorels liftsystem, Le Grand Domaine, är hopbyggt av en rad mindre system på ett ovanligt intelligent sätt. Bekvämt är det också. Liften upp till bergets bästa familjepister i Beaudin-området går från byns huvudgata.

Där upp väntar en jättebukett familjevänliga pister. Ännu fler finns i Longchamp, en solig gryta ytterligare några liftar därifrån. De är backar där även sex-åringar som knappt hunnit få ordning på plogsvängarna klarar sig hur bra som helst. De är också synnerligen lämpliga backar för mammor och pappor som kanske varit borta från skidåkning några år och känner sig en aning rostiga.

För familjer med tonåringar, som kanske vill ha tuffare åkning, är Valmorel lika rätt. Adresserna till de svarta pisterna är Col du Mottet och Lauziere. Om lössnöåkning står på önskelistan finns den vid Col du Gollet. I ett familjeområde som det här får nysnön ligga orörd länge.

Familjekaraktären understryks ytterligare av Saperliporette – en by i byn bara för barnen. Med barnpassning och lek både inom- och utomhus. Tyvärr inte på svenska.

Byn Valmorel har av fransmännen själva getts tillnamnet ”La Belle” – den vackra. Med franska skidmått mätt är det en liten pytteby där hotell, kaféer, restauranger och butiker ligger i klasar längs bygatan Le Bourg Morel. Så glöm överfyllda skidbussar och långa pjäxpromenader med trötta och hungriga barn.

Byn känns också mycket mer fransk än de stora skidmaskinerna i Les Trois Vallées, som ligger på andra sidan berget. Vilket bland annat beror på att fransmännen själva hellre åker hit. På restaurangmenyerna håller det genuint franska fortfarande stånd mot turistanpassade nymodigheter. Prisnivån är också aningen lägre än vid de flesta franska orter.

GUIDE: Valmorel

Pelle Bäckman ([email protected])