Pister och party för polarna

Fullt ös i franska Val Thorens

Foto: PELLE BÄCKMAN
Till franska Val Thorens kommer gästerna för festen. Som börjar och slutar tidigt - nästa dag.
RESA

Alperna för partyts skull är en tradition som föddes ungefär samma dag som det första svenska charterplanet landade i ett alpland.

Sedan dess har fler än en borgmästare föreslagit totalförbud för skandinaver i sin by. Samtliga har dock misslyckats.

Här är vinterns topp-tre för seriösa alpfester.

1. Val Thorens har knappt fyllt 30 och få av ortens gäster är äldre. De kommer för festen. Som börjar tidigt och slutar tidigt – nästa dag.

Och de kommer för en skidåkning som antagligen är världens bästa och definitivt den mesta. Val Thorens är en av orterna i gigantiska Les Trois Vallées med totalt 600 km pist och 200 liftar. På ett och samma liftkort.

Ett sätt att beskriva hur stort det här skidsystemet är, att säga att den som vill åka allt under veckan måste avverka åtta mil per dag. Hela tiden i nya liftar och pister.

Det är helt enkelt så att ingen annanstans i världen får man så mycket bra och utmanande skidåkning för liftkortspengarna som i denna väloljade skidmaskin.

Däremot får man inte speciellt mycket av genuin alpbymiljö under en vecka i Val Thorens. Innan liftarna drogs och hotellkomplexen och allt annat byggdes fanns här absolut ingenting. Även kyrkan är 1970-tal, fast man har gjort sitt bästa för att få den att se urgammal ut.

Här är de enda kulturyttringarna skidåkning och partyliv. Och det är byns svenska gäster som ser till att tempot ligger på toppnivå hela säsongen och når oanade höjder under sportlovsveckorna.

Det populäraste vattenhålet för after ski heter Tango och drivs av en svensk researrangör. Frog & The Roastbeef försöker konkurrera med en aning irländskt och lyckas hyfsat. Det finns fler men de här två är de som låter högst och mest på ren svenska.

Vill man kunna samtala och slippa trubadurer under after skin finns det några urfranska och Gitanes-doftande hål-i-väggen-barer där ingen pratar ett ord svenska. Knappt engelska heller. Skugga liftpersonal och skidlärare så hittar ni dit.

Skuggar man festprissarna från Tango slutar kvällen garanterat på Underground, som är öppet till fyra, fem på morgonen.

GUIDE: Val Thorens

Pelle Bäckman ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM