Testa gärna skidåkning i Öst - men dra ner på kraven

RESA

Oslagbart låga priser och annorlunda miljöer.

Men skidorterna i Östeuropa är ändå inga alternativ till de i Alperna.

Ha inga förväntningar på liftar, service eller säkerhet - och plocka med allt du behöver hemifrån.

På 1970-talet försökte svenska researrangörer lansera Östeuropa som budgetalternativ till Alperna och misslyckades.

Häromåret gjorde Ving ett nytt försök med Bulgarien till katalogpriser som understeg 2 000 kronor per vecka, men vågade inte skicka i väg några resenärer eftersom det förblev oklart vem som egentligen ägde skidorten.

I vinter finns busscharter under sportloven med Lion alpin till polska Zakopane för under 4 000 kronor, inklusive halvpension. Continent Resor ordnar reguljära skidresor till Rumänien. Flyget kostar cirka 3 000 kronor och hotellrummet från 225 kr/dygn. På den största skidorten Poiana Brasov kostar liftkortet bara cirka 500 kr i veckan, vilket är en tredjedel jämfört med Alperna eller Åre. Du får en helkväll på krogen till priset av en svensk varmrätt och gästvänligheten är översvallande.

Rena fyndet?

Knappast, du får vad du betalar för. Fjällen håller visserligen bra alpklass på de flesta håll, men skidområdena är små, liftar slitna, köerna ringlar ofta långa och många pister saknar all form av preparering. Dessutom är lavinkontroll och akutsjukvård skrämmande eftersatt.

- Du betalar även för säkerhet, påpekar Stig Lundqvist på Sveriges liftanläggningars organisation (SLAO) och tillägger att Östeuropa generellt har långt kvar till en acceptabel nivå.

Du som ändå lockas att testa skidåkningen i öst bör alltså skruva ned kraven i skoskaften och ta dagen med en klackspark. Försök att undvika de stora skrythotellen från kommunisttiden. Välj privatägda hotell och gärna i hus som byggts före kriget. Hyr absolut ingen utrustning på plats. Strunta i skidskolan och bli inte generad över omgivningens beundrande blickar. Som normalhyfsad svensk åkare blir du kung på fjället och offpisten väntar orörd.

Gunnar Andersson ([email protected]), frilansjournalist med skidåkning som specialitet