Bilen till Alperna - ett billigt alternativ

Uppstickare satsar på stort utbud men servicen på skidorterna är mindre

1 av 2 | Foto: AP/VAL D"ISÈRE TOURIST OFFICE
Franska skidorten Val d"Isère är ett populärt resmål, och hit arrangeras förstås resor i vinter.
RESA

Vinterns uppstickare i skidresebranschen, Sembo, satsar främst på bilister.

Men man erbjuder å andra sidan hela 50 olika alporter - fler än någon annan skidresearrangör.

En stor del av Sembos utbud är populära resmål som franska Val d"Isère, italienska Livigno och Badgastein i Österrike.

Resten består av mindre och ibland lite udda skidorter som ytterst få hört talas om, som Marilleva i Italien eller Rauris i Österrike. Alltsammans kryddat med ett par riktigt gamla klassiker som Grindelwald och Saas-Fee i Schweiz.

Inga reseledare

Sembo är specialiserade på uthyrning av semesterbostäder och satsar allt mer på alpresenärer. De flesta resmålen säljs med boende för dem som reser i egen bil men det finns även kombinerade flyg- och hyrbilspaket. Dessutom går busscharter till vissa orter i Italien och Österrike. Några reseledare existerar aldrig.

Eftersom resan inte ingår kan du komma undan med futtiga 495 kronor per person och vecka i en lägenhet i franska Les Menuires. Det råkar visserligen vara en av Alpernas absolut fulaste och tråkigaste skidorter, men den ligger mitt i 200 liftar starka Tre dalarna med kanonbra skidberg inpå knuten.

Ett liknande fynd är schweiziska Veysonnaz, som delar liftsystem med lyxiga Verbier.

Med hela 50 orter i programmet blir variationen därefter. Här finns orter med pisten utanför dörren och byar där det i princip alltid är snöfritt. Några orter har betänkligt få liftar, som knappt ens orkar upp till trädgränsen. Samtidigt finns orter där du åker tunnelbana till glaciärer. Men då drar priset iväg: toppnoteringen ligger på 4 095 kronor per person för lägenhet i Grindelwald.

Noggrann planering

Det gäller alltså att precisera önskemålen noga när man bokar sin alpsemester, och inte glömma att kalkylera med en bilresa på minst 130 mil enkel väg från Skåne.

Skaffa en bra alpkarta och köp inte ett veckokort till ortens liftar utan att först ha koll på omgivningarna. Rätt placerad i Frankrike kan du exempelvis få fem skidområden med 523 liftar inom 6 mil. Det vill säga samma avstånd som mellan fjällkullarna i svenska Sälen.

Under påsklov och veckoslut är det dock smartast att låta bilen stå.

Gunnar Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM