Is & snö - då blir Åre coolt

Lika packat på partyställena som i backen

1 av 4 | Foto: STEFAN MATTSSON
När Marmeladorkestern går upp på scenen till tonerna av Mupparna då blir det fart på after skin på Bygget.
RESA

Dippan, Bygget, Werséns och Tottebo.

Bekanta namn för svenska festprissar som gillar branta backar.

Uteställena duggar lika tätt som vurporna i Sveriges partytätaste fjällort. Häng med på en helkväll i Åre.

Det bästa med Åres nattliv är nog att det är nära till allt - och att det alltid är fullt med partysuget folk. De flesta nattklubbarna och restaurangerna ligger ett stenkast från torget. Det blir inte mycket mer alpby än så här i Sverige.

Nyrenoverade Bygget ligger fem minuters promenad bort. En krog som i år på allvar konkurrerar med Diplomat om titeln Åres bästa nattklubb. Visbykrögaren Tobbe Larsson har tagit över ruljansen. Under resten av året driver han bland annat Gutekällaren - där det allt som oftast utlovas totaltryck.

- Det kan man räkna med på Bygget också. Vi har värvat after ski-bandet Marmeladorkestern som spelat på Diplomat de senaste sex åren. Dessutom satsar vi på att ta hit stora artister. Det ska väl bli lite av en vinteredition av Gute, säger han.

En partyweekend i Åre sträcker sig med fördel från torsdag till söndag. På tre kvällar hinner du se de flesta ställena, och tre dagars skidåkning ger lagom träningsvärk för den ovana.

Grunden för en bra kväll läggs redan vid tretiden på eftermiddagen då after ski-haken öppnar. Coverbanden duggar tätt. Lundell och Ricky Martin - allt med glimten i ögat och full fart. Det är trångt, svettigt och öl spills friskt över täckbyxor och fleecetröjor.

För den som vill pusta ut efter dagens åk på ett tillbakalutat sätt finns alltid pianobaren på Tott. Gamla Sunwing, som på sin tid hade Åres bästa party, bjuder numera på samtalsvänlig miljö med trubadur.

Efter lite välbehövlig vila och en uppfriskande dusch är det så dags för partykvällens andra viktiga ingrediens - god mat. Det hittar du lätt i Åre. Restaurangerna serverarar allt ifrån thaimat till amerikanska jätteburgare och svensk husmanskost.

Nytt för i år är bland annat italienska restaurangen Grappa. Gamla Torvtaket har bytt både namn och inriktning. Nu serveras medelhavsmat med både enklare pasta och finare kött- och fiskrätter. Som namnet förpliktigar till har de så klart ett digert utbud av grappa - tolv sorter.

Kvällens första drink sveper du sedan på Tottebo, som spelar lite alternativ musik i en riktigt snygg miljö. Har du tur vänder Papa Dee sina favoritplattor.

- Det är toppen här. Riktigt skönt ställe och så älskar jag den här typen av soft musik. Det är lite som att ha en bar hemma i vardagsrummet, säger Lasse Stenberg från Stockholm.

Därefter tar vi en snabb sväng till Werséns och dess divaner med mjuka kuddar. Kanske får du en mysig plats bredvid öppna spisen. Det är varmt och skönt. Det känns lite som att ha ett gäng polare hemma på förfest. Förutom att barens drinkar lätt utklassar hemmasortimentet. Testa deras hjortroncaiprinoschka - Norrlands guld på riktigt.

Det yngre gardet drar sedan vidare mot Thaissons livescen och trängsel. De äldre knatar iväg mot Country club eller någon av drakarna Diplomat eller Bygget för att slippa köa allt för länge.

Men kön till Bygget är lång, och det är kallt ute - mössa eller goda kontakter på insidan är bästa sättet att slippa frysa.

Väl inne på det stora dansgolvet avlöser nittiotalsklassikerna och topplistemusiken varandra. I barerna är det trångt, ja överallt är det trångt. Utom uppe i matsalen där det faktiskt går att hitta en lugn plats i nöjespalatset. Tankarna på morgondagens skidåkning verkar vara långt borta. Men som tur är stänger krogarna redan vid två. Lite skidåkningsvänligt måste det ju vara - morgonen efter väntar trots allt Sveriges bästa backar.