Här är vinterns alla nyheter i Alperna

Resor för både nybörjare och avancerade åkare

RESA

För tidigt för att tänka på snö, kyla och skidåkning i Alperna?

Nej, inte alls. Nu har vinterns skidkataloger kommit.

Några helt nya orter introduceras för de svenska åkarna.

En del orter är helt nya, som barnfamiljsvänliga Westendorf, medan extremskidorten La Grave redan tidigare haft en svensk arrangör.

Vinterns intressantaste nykomling är Saas-Fee, bland de schweiziska 4 000-metersgiganterna, inte långt från Zermatt. Orten dyker upp hos två arrangörer: STS Alpresor och Sportresor.

– Jag tror mycket på orten. Man blir lite betagen, säger STS Alpresors vd Peter Johnson.

Han berättar att de fick idén av landslagsåkaren Anna Ottosson som sommartid tränar skidåkning på glaciären.

I övrigt är STS Alpresors enda egentliga nyhet att deras specialpaket där ”allt” ingår nu införs på samtliga orter.

Skidor och fotboll

Förra året testade Sportresor dagsresor till italienska ligamatcher i fotboll. I år införs detta från alla italienska resmål. Dessutom får duktiga tjejskidåkare en egen tuff skidvecka: ”Girls Freeride Week”.

Nortlander inför långhelgsresor för den som inte vill vara borta en hel vecka. På skidortsfronten bryter de också ny mark. De är enda svenska arrangör både i franska Valloire och i österrikiska Westendorf.

Nortlanders tredje nyhet är österrikiska Ischgl. Hit återvänder även Lion Alpin efter flera års frånvaro. Sedan tidigare finns även Sportresor här.

Lion Alpins andra nyhet är en total motsats: värstingen La Grave i Frankrike, som Langley hittills varit ensam om. Men Fredrik Toreskog, marknadsansvarig på Langley, är inte orolig:

– Nej, det är bara kul att Lion också kommer hit.

Är det inte risk att den lilla orten blir för exploaterad?

– Nej, det är bara en speciell typ av åkare som kommer hit eftersom det handlar om extrem åkning, säger Fredrik Toreskog.

Nytt hos Langley är även olika alpina kurser, från off pist-åkning för nybörjare till lavin- och snökunskap.

I sista stund, efter att katalogen skickats till tryckeriet, blev det klart att Langley återkommer till en annan fransos: Tignes. Det var här de startade för 20 år sedan. Dessutom har de även i vinter ett mer udda resmål på programmet. Förra året var det Marocko, i år blir det två resor till Iran.

Ving Alpin fortsätter i gamla skidspår och har inte heller i år något nytt att komma med.

Testar nya orter

UCPA:s katalog kommer ut i dag. Allt-ingår-arrangören testar i år två nya franska resmål: Saint Sorlin under två skilda veckor och La Plagne/Les Arcs med en halv vecka på vardera stället. Unikt för resan är att man har tillstånd att åka i naturreservatet Villaroger, något endast 450 personer per år får göra.

Båda alternativen är man som svensk arrangör ensam om. Faller testet väl ut lär orterna dyka upp även i nästa vinters utbud.

6 nya orter för skidfantaster...

..och 2 som ska teståkas

Det här ingår i reseexemplen

Här når du arrangörena

Malin Husár