Expertens betyg på vinterns skidnyheter

”Zermatt är min absoluta favorit”

Österrike och Schweiz är på väg upp medan Frankrike är på väg ner på alpbarometern, menar Resas skidexpert.
RESA

Lyxig all inclusive i franska Alperna – eller exotisk helikopterskidåkning på Grönland?

Resas skidexpert Gunnar Andersson sätter betyg på vinterns nya skidcharter.

Mot liften!

Gunnar Andersson.

Vad är den största trenden för skidresenärer just nu?

– All inclusive-hotell, eller åtminstone halvpension i priset. Efter en hel dag på berget orkar du inte knata runt halva byn för att leta lediga krogstolar. Dessutom blir det mycket billigare, säger Gunnar Andersson.

– Fortfarande finns det researrangörer som inte inkluderar liftkortet i priset. Skamligt, för det är ju en kostnad som ingen slipper undan.

Vilka alpländer går framåt?

– Schweiz och Österrike. Bra åkning och bra hotell. Schweizarna segrar på effektivitet, österrikarna på trivsel. Italien tycker vi också mycket om, men det är stökigt att ta sig till skidorterna och ofta obekvämt på plats.

– Frankrike är förloraren. Alltför dyrt, menar arrangörerna, och resenärerna sitter fast i föreställningen att Frankrike ser ut som på 1970-talet. Synd, för skidåkningen är världsbäst.

Vilka är dina egna favoriter i årets utbud?

– Kappl i Österrike, en pytteliten familjeort med större fallhöjd i pisterna än svenska Åre och med stora Ischgl som nära granne. Val d’Isère i Frankrike vässar tänderna inför alpina VM i februari. Eller välj vilken skidort som helst i italienska Dolomiterna, det blir liksom inte vackrare. Men min absoluta favorit är Zermatt i Schweiz. Långa åk i dramatiska alplandskap och en seriös inställning till den alpina sporten. Inget tjafs med spa eller gulliga djurmaskotar.

Reser du själv med alpcharter?

– Ja, varje vinter. Ska man till Alperna och vara borta i en vecka finns det ingen som helst anledning att fixa skidsemestern på egen hand. Det blir varken billigare eller bättre, säger Gunnar Andersson.

FAKTA

Betygen på 9 nyheter i vinter

Zermatt, Schweiz

”Nyhet” som Sportresor ärvt av nya ägaren STS Alpresor, och sedan årtionden etablerad hos Ving Alpin. En av världens bästa skidorter bjuder på majestätiska alptoppar och tuffa skidäventyr, samtidigt som snälla pister böljar över till italienska Cervinia.

Mycket snösäker och seriös skidort för åkare som tar sporten på allvar, och som även står ut med lite blingblingtanter och Mercedesfarbröder.

Liftar: 74.

Åkhöjder: 3 820–1 524 meter över havet.

By: Stor och bilfri.

Bo: Hotell med halvpension om du inte vill bli ruinerad.

Missa inte: Uteserveringen Rote Nase med Alpernas absolut brutalaste panorama.

Nyhet för: Sportresor med pris från 8 235 kr för hotell med frukost. Hit åker även STS Alpresor med pris från 7 770 kr för hotell med frukost, och Ving Alpin med pris från 8 675 kr för hotell med frukost.

Läs mer!

Madonna di Campiglio, Italien

Ingemar Stenmarks guldort har snart varit nyhet hos samtliga skidresearrangörer, utan att någon fått den att fästa. Måhända är vi äntligen mogna för det dagliga päls- och pudelrallyt mellan konsthandlaren och vinbaren.

Liftsystemet är stort och växer till 150 liftar på åtta orter om du köper ett Super Skirama ski-pass. Suveränt för carvingkryssare.

Liftar: 57 i tre system.

Åkhöjder: 2 443–1 300 meter över havet.

By: Traditionell och lyxig skidort utan att vara vulgär.

Bo: Italienska alphotell håller toppnivå.

Missa inte: Att fråga STS Alpresor var du hittar de 223 km längdåkning som man talar om.

Nyhet för: STS Alpresor, pris från 9 870 kr för hotell med liftkort och halvpension. Hit åker även Sembo från 4 952 kr/vecka för resa och del i lägenhet för fyra personer.

Läs mer!

Peisey-Vallandry, Frankrike

Club Med gör svensk comeback med lyxiga all inclusive-hotell på flera ovanliga orter. Man har 20 egna all inclusive-hotell på både kända och okända skidorter, främst i Frankrike.

Det här stället ligger lantligt mellan liftgiganterna La Plagne och Les Arcs som numera är sammankopplade via en jättekabin. Byn är en modern vinterdröm där funktionalismen klätts i bygderomantisk kostym, och du får mer åkning än du hinner med på en vecka.

Liftar: 143.

Åkhöjder: 3 250–1 250 meter över havet.

By: Nybyggt funkis i gammaldags stil.

Bo: Lyxig all inclusive.

Missa inte: Aiguille Rouge-pisten med 2 100 höjdmeter på sju kilometer.

Nyhet för: Club Med med pris från 12 000 kr för hotell med helpension, liftkort och skidskola. Flyg och transfer tillkommer.

Läs mer här eller här!

Passo Tonale, Italien

Vinterns nyhet hos Lion Alpin, Nortlander och Go Alpin dök upp hos Sembo redan i fjol under namnet Val di Sole.

Passo Tonale är en hotellby med åkning på snösäkra höjder och den delar liftarna med den traditionella byn Ponte di Legno, samt har liftkort ihop med välkända Madonna di Campiglio, tre mil bort med buss. Lugnt och avspänt, utom under helgerna när milanesarna invaderar. Stor offpist.

Liftar: 18.

Åkhöjder: 3 050–1 256 meter över havet.

By: Trivsam hotellby.

Bo: Italiensk halvpension.

Missa inte: Vackra Paradisopisten.

Nyhet för: Go Alpin med pris från 8 240 kr för hotell med halvpension. Lion Alpin med pris från 5 195 kr i lägenhet. Nortlander med pris från 6 895 kr, inklusive frukost. Hit åker även Sembo med pris från 6 948 kr för lägenhet.

Läs mer!

Innsbruck, Österrike

Innsbruck har haft två olympiader, 1964 och 1976. Hälften av Alpernas snöcharter landar på flygplatsen, varifrån det bara kostar dryga tio euro med taxi till hotellet. Sedan är åkningen nära.

Närmsta skidområdet når du med spårvagn, till två andra åker du smalspårig järnväg. Ytterligare fem skidområden nås med buss som stannar utanför hotellet. Plus historisk stadskärna, universitet och dryga hundratusen invånare. Unikt!

Liftar: 85 liftar i åtta system.

Åkhöjder: 3 200–950 meter över havet .

By: En riktig stad.

Bo: Stadshotell.

Missa inte: Sachertårta på Café Sacher.

Nyhet för: Sembo med pris från 5 989 kr/person för resa och del i dubbelrum i en vecka.

Läs mer!

Ladda ner resguide till Innsbruck!

Soldeu, Andorra

Pyttelandet i Pyrenéerna är tillbaka. Stort och mycket modernt skidområde med åkning som är klart jämförbar med en snäll ort i Österrike, typ Saalbach. Och allt är skattefritt. Drinkarna kostar 30 kr, vilket betyder att den billigare grannorten Pas de la Casa uteslutande befolkas av britter på pubkrypning. Lååång transfer.

Liftar: 63.

Åkhöjder: 2 640–1 800 meter över havet.

By: Nybyggen i gråsten och skiffer enligt traditionella linjer. Störande trafik.

Bo: Hög hotellstandard. Stort spa.

Missa inte: Taxfreeshopping i huvudstaden La Vella.

Nyhet för: Nortlander med pris från 9 795 kr, inklusive liftkort.

Läs mer!

Nepal och Grönland

Om du redan sett det mesta, åkt nästan överallt och struntar i priset, finns det två riktigt häftiga heli ski-resor i vinter:

Nepal. Sanslöst vacker puderåkning med dubbla bergsguider på Annapurna och Mount Everest.

Grönland. Stora glaciärer och djupa fjordar i seriös vildmark.

Liftar: 0.

Byar: Maximal exotism.

Bo: Knappast vad det handlar om.

Missa inte: Gnälla om privatekonomin är tabu i det här sällskapet.

Nyhet för: Xtravel till Nepal med pris från 80000 kr, inklusive rubbet utom flyg till Katmandu. Langley Travel till Grönland för blyga 74000 kr, inklusive rubbet.

Läs mer om Nepal!

Läs mer om Grönland!

Davos, Schweiz

En av Alpernas äldsta skidorter och en smärre alpstad med fem skilda liftsystem, där du möter allt från danskar till Free Radical-åkare.

Staden är synnerligen långsträckt, varför det gäller att ha koll på avståndet till närmsta lift. Åk dit samma vecka som World Economic Forum pågår. Världens mäktigaste kapitalister och politiker är där – och ingen åker skidor.

Liftar: 48.

Åkhöjder: 810–2 844 meter över havet.

By: Milslång landsväg med många stadslika hus.

Bo: Ovidkommande för Active Ski:s resenärer ... åkningen är allt.

Missa inte: Kälkåkning! Längsta banan är 8,6 kilometer.

Nyhet för: Active Ski Travel med pris från 8 800 kronor, inklusive liftkort.

Läs mer!

Bosnien, Serbien och Kosovo

Pathfinder Travels arrangerar vinterns mest udda skidresa. Balkan Snow Road Trip blir en studieresa till tre skidorter som fungerar ibland eller delvis.

Faktiskt inte så skruvat som det låter. Sarajevo arrangerade vinter-OS 1984, och till serbiska skidorten Kopaonik kunde vi åka på charter ungefär samtidigt. På skidorten i Kosovo hoppas man slippa strömavbrott, vilket är föga troligt ...

Liftar: De som snurrar fungerar.

Åkhöjder: Från 2 200 meter över havet.

By: Folklig stämning bland trista hotell.

Bo: Aningen fuktskadat.

Missa inte: Att plocka med stighudar om liften inte går.

Nyhet för: Pathfinder Travels med pris från 14 500 kr för hotell med frukost.

Läs mer!

Sammanställning: Gunnar Andersson

Här hittar du arrangörerna

Active Ski Travel

Club Med

Go Alpin

Langley Travel:

Lion Alpin

Nortlander

Pathfinder Travels

Sembo

Sportresor

STS-Alpresor

UCPA

Ving Alpin

Xtravel

ARTIKELN HANDLAR OM