Vuxenkollo – barnsligt kul

Nyfunna vänner på äventyrlig skidsemester

1 av 7 | Foto: Johan Söderlund
Fem minuters paus i skidbacken. Christophe Poupon, Audrey Jarraud de Verac och Ben Neate pustar ut med sina nyfunna vänner.
RESA

En svensk, tre britter och några fransmän sitter på en alptopp och pustar ut.

För ett par dagar sedan kände de inte varandra.

Nu är de ett sammansvetsat gäng efter en veckas äventyr tillsammans i Val d’Isère.

UCPA är som ett gigantiskt vuxenkollo med inriktning på sport och friluftsliv.

Filosofin är en aktiv semester där allt ingår till ett fast pris.

Vi har träffat så många nya kompisar från olika länder, säger Ruth Holmes, 36, från London.

– Ja, tänk om det bara hade varit engelsmän här, säger Ben Neate, 27, även han från London. Bara fotbollssnack och öl – det hade inte varit så kul.

Ben och Ruth har rest med den franska organisationen UCPA som ordnar skidresor till Alperna. Upplägget är ganska likt ett kollo, men för vuxna. Det är gemensamma måltider, indelning i olika skidgrupper och flerbäddsrum med våningssängar.

– Jag trodde att det bara var yngre personer här, men det är verkligen alla åldrar. Det är kul, säger Ben.

Christophe Poupon, 34, och Audrey Jarraud de Verac, 42, båda från Paris, kände inte varandra innan de kom till Val d’Isère. Nu sitter de tillsammans och äter picnick-lunch i det fria. De pratar om förmiddagens bravader.

– Det snöade i natt och vi var längst fram i kön när liftarna öppnade och fick skära de första svängarna i helt orörd snö, säger Christophe.

Nöjda åkare

Att åka ”Puder” är en närmast religiös upplevelse för en skidåkare och alla i gruppen är extremt nöjda.

Både Christophe och Audrie är över ens om att skidsemestrar är särskilt lämpliga om man vill träffa nytt folk. Man har ju alltid minst en sak gemensamt.

– Jag kom hit på egen hand, säger Christophe. Mina kompisar kunde inte få ledigt den här veckan. Men jag har lärt känna Audrie och de andra här i stället. Det är kul.

– Jag kom också hit ensam, säger Audrie. Normalt brukar jag ha sällskap när jag reser, men det har funkat bra ändå. Alla gillar ju skidåkning.

Dagens höjdpunkt

Trots lössnösvängarna under morgonen så är dagens höjdpunkt hoppen i en av Val d’Isères åkparker. Det började med att en av guiderna ville visa hur duktig han är på att hoppa och göra volter. Snart ville alla prova på att hoppa trots risken att skada sig.

– Ni är så duktiga i den här gruppen, säger guiden Melanie Jacquemod, 27. Ni har fått testa på väldigt varierad åkning också eftersom vädret och kvalitén på snön skiftat mycket. Det är bra för tekniken.

– Ja, jag tycker att jag har utvecklat mig som åkare, säger Ben. Jag har tvingats gå tillbaka till grunderna. Man är ju inte så bra som man tror ... ha ha!

Jag frågar nyfiket om svenskar är bättre än engelsmän på skidor.

– Ja, svenskarna är ofta väldigt motiverade när de kommer hit, säger Melanie Jacquemod. De lyssnar och lär. Man kan säga att de är bra på att lära sig.

Ambitiöst upplägg

Efter första skiddagen med UCPA får du välja vilken grupp du vill tillhöra. Är du nybörjare åker du med débutant-gruppen. Är du superproffsig lockar troligen expert- eller off pist-gruppen. Det finns även tre nivåer mittemellan. Tanken är att du ska utvecklas som skid- eller snowboardåkare oavsett vilken nivå du befinner dig på.

Från ”skrapsvängar” till läcker ”carving”, eller från puckelpisten vidare ut på de helt opistade vidderna.

Upplägget är väldigt ambitiöst och jag frågar Ben om han hunnit med något annat än skidåkning under veckan.

– Ja, vi var ju och kollade på fotboll i en bar häromdagen. Lite sånt vill man ju ha trots att man åkt till Frankrike för att sporta, säger Ben.

Inga klagomål

När jag frågar runt i gruppen om det finns något att klaga på eller som är mindre bra med UCPA verkar alla vara väldigt nöjda.

– Kanske har min sängmadrass varit lite konstig och obekväm, men efter en lång skiddag har inte det varit något problem att somna, säger Christophe och spänner på sig sin snowboard.

Lunchen är avslutad och hela gruppen sätter fart ner mot byn. Vi lämnar mjuka spår likt flätor efter oss i snön.

Framför oss väntar fyra timmar uppe på La Solaise, glaciären på andra sidan dalen, afterski, middag och en kraschlandning i säng, troligen redan vid elvatiden på kvällen.

FAKTA

Dela rum med andra

Åka hit: En vecka med UCPA kostar mellan 7 100 och 8 700 kr beroende på vilken vecka du reser. Då ingår resan, boende i flerbäddsrum, alla måltider, liftkort, guidning och skidhyra.

Prisexempel på andra resor:

En veckas klättring i södra Frankrike (resan dit inte inräknad): cirka 3 550 kr.

En veckas dykning vid Atlantkusten (resan dit inte inräknad): cirka 3 445 kr.

Låga priser tack vare franska staten

De flesta svenskar som någon gång åkt med UCPA (Union Nationale des Centres Sportifs de Plein Air) kopplar ihop det med skidåkning. UCPA i Göteborg har skickat svenskar till Alperna sedan mitten av 80-talet, men det är bara toppen på isberget.

Klättring i Provence, segling i Bretagne, dykning i Medelhavet ... Ja, det finns något för alla med barnasinnet i behåll.

Prisvärd resa

Det är billigt att resa med UCPA. Organisationen får bidrag från franska staten, vilket gör att priserna är relativt låga. Du får boende, måltider, utrustning, guider, eventuella transfers, liftkort med mera inkluderat i priset. Köper du en skidvecka via UCPA i Sverige ingår även resan till Alperna med buss.

Du bor normalt i flerbäddsrum med våningssängar. I vissa fall hjälper du även till med enklare sysslor som städning och disk. UCPA är alltså inget för dig med allt för höga krav på standard.

Passar alla

UCPA fungerar både för dig som är nybörjare och erfaren. De flesta resor delar in sina deltagare i grupper beroende på hur duktiga de är på exempelvis skidåkning. I början på en UCPA-vecka blir du indelad i en grupp som passar dig, men givetvis kan du byta grupp om du känner att du hamnat fel eller i en annan grupp än dina kompisar.

UCPA har med guider som, förutom att bara guida, även utbildar deltagarna. Tanken är att du ska utvecklas och få ordning på carving-svängarna, våga klättra högre eller dyka djupare. Men tänk på att om du köper resan från franska UCPA finns det risk att din guide bara pratar franska.

Möjligheten att träffa nya vänner från hela världen är kanske det häftigaste med UCPA. Efter att ha ätit, sovit och sportat tillsammans i en hel vecka med fransmän, engelsmän, tyskar och italienare har du sannolikt överbryggat alla eventuella språkproblem och kulturkrockar.

UCPA arrangerar även:

Canyoning Vandring Klättring Bergsbestigning
Mountainbike Golf Tennis Dans Ridning
Surfning Dykning Paddling Segling Vattenskidor