Mest puder för pengarna

När ni läsare själva väljer är det Aspen som gäller

1 av 2
När läsarna själva väljer så står Aspen högt i kurs när det kommer till skidorter. Men sen måste man ju ta hänsyn till plånboken också…
RESA

Ni läsare har sagt ert: det är amerikanska Aspen som gäller på snöfronten i år.

Men visst finns det alternativ även för den som inte vill korsa Atlanten – eller lägga ut nästan 50 000 kronor för en familj.

Vi jämför priserna på en skidvecka i Åre, Chamonix och Aspen.

Good morning. How are you?

­Have a nice day!

Det märks att man hamnat i Nordamerika bara genom att sätta sig i liftstolen.

En leende liftvakt hjälper till, hälsar artigt och bjuder på ett brett leende.

– Är offpist-området öppet efter gårdagens snöfall, frågar jag?

– Yes, of course. Enjoy!

En skidvecka i Aspen kostar tre till fyra gånger mer än hemma i Sverige. Och då är det redan svindyrt med liftkort och boende i exempelvis Åre, plus all utrustning som krävs.

Men en gång i skidåkarlivet måste man komma hit och uppleva den riktigt torra och fluffiga pudersnön.

Kommer alltid etta

Det är kanske därför som Aspen, USA:s skidmecka nummer ett, alltid hamnar bland de främsta när RESAs ­läsare utser sina favoritresmål.

Men det är inte bara snökvaliteten som gör skidåkningen i Klippiga bergen speciellt. Avståndet mellan träden är perfekt avpassat för offpist.

I Sverige har man ofta att välja på kalfjället med vindpackad snö eller tätbevuxen snårskog under trädgränsen.

I USA verkar högre makter ha placerat ut de stora granarna med jämna mellanrum, cirka 10–20 meter från varandra, för att jag ska kunna runda dem i riktigt hög fart.

I det stora hela är det hopplöst att komma på något som är dåligt med att åka skidor på andra sidan Atlanten. Det ska möjligen vara för den som inte gillar stora hamburgare.

Svårt med schysst mat i backen

Men inte ens i Frankrike är det lätt att få anständig mat i backen. Även här regerar hamburgare (och spaghetti). I Sverige likaså.

Det finns dock en sak som Europa och Alperna blivit frälst med och som inte har någon motsvarighet i Klippiga bergen – Aiguille du Midi i Chamonix.

Toppen på 3?842 meters höjd ligger 20 minuters liftfärd från centrala Chamonix. Härifrån har du en vansinnigt häftig panoramavy och nedanför väntar en över 2 mil lång nedfart genom Vallée Blanche, tillbaka till Chamonix.

I det läget spelar det ingen roll att den franska liftkillen inte ens unnat dig en blick. Än mindre önskat dig en trevlig dag.

FAKTA

Smarta plånbokstips inför skidsemestern – vart du än åker

Välj rätt vecka. Undvik sportlovsveckorna 7–10 i svenska fjällen. Då är det som dyrast. Kan du bara åka just då kanske det inte blir så fasligt mycket dyrare att arrangera en egen resa till Alperna (åker du charter är även Alperna dyrare under sportlovet).

Spara på maten. Ta med eget snacks och matsäck till backen. Lunch, dricka och chokladkakor som du köper i restaurangen hamnar lätt på 500 kronor om dagen för en familj.

Bo en bit bort. Bo i intilliggande byar (till exempel Björnen eller Duved utanför Åre). De är billigare och mer anpassade för barnfamiljer.

Spara in på liftkorten. Planera in längdskidåkning i början och slutet på veckan och spara pengar på liftkortet.

Boka tidigt i Alperna. Även i dyra franska alperna finns billiga vandrarhem. På vandrarhemmet Ski Station i Chamonix kan du få ett eget rum med några bäddar om du bokar i tid. Pris från cirka 140 kr per person och natt (14,50 euro). www. skistation.fr

Kolla billiga USA-biljetter. Att hitta en billig flygresa är det viktigaste för att hålla nere priset på USA-resan. Enklaste och billigaste anslutningen är från Stockholm eller Köpenhamn till Chicago och vidare till Aspens lokala flygplats. Du kan även flyga till Denver, men då är det 4–5 timmars transfer till Aspen. Biljettpriserna spänner mellan drygt 6 000 och 11 000 kronor t/r, beroende på hur långt före avresan du bokar och hur många byten du orkar med. Räkna med en restid på minst 17 timmar.

Hitta rätt i Aspen. Områdena Snowmass och Buttermilk är bäst för barnfamiljer i Aspen. Aspen Mountain och Aspen Highlands passar bäst för mer avancerade åkare.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Johan Söderlund

ARTIKELN HANDLAR OM