Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetResor
SÖNDAG 23 JULI 2000
 
  

Upptäck Sveriges
trädgårdar i sommar
  

237
Sverige har ett helt uppbåd av fantastiska trädgårdar, parker och örtagårdar. Villa Fraxinus på Höga kusten har många olika trädgårdsrum i bergig natur.
Foto: BERTIL K JOHANSSON

Allt fler och allt yngre svenskar ägnar sin semester åt ”trädgårdsturism”.
   England är fortfarande ett hett resmål - men nu börjar entusiasterna upptäcka guldgruvorna även på hemmaplan.
   Här är guiden till Sveriges bästa trädgårdar.

   T rädgårdstrenden växer så det knakar. Tidskrifter, tv-program och klubbar har slagit rot på mark(nad)en och intresset är enormt.
   Tiden är förbi då pensionärerna var herre på täppan - nu kliver de yngre i gummistövlarna och ur redskapsskjulen. - Intresse för vår gröna planet ligger i tiden och under de senaste tre-fyra åren har särskilt yngre familjer synts på guidningar och helgresor, säger Elsie Berger, guide på Norrvikens trädgårdar utanför Båstad.
   - Trenden är en reaktion mot teknikutvecklingen. Folk kopplar upp sig hit och dit och det är mycket flimmer. Går man ut i trädgården eller lilla odlingslotten är det ”på riktigt”, säger Mattias Iwarsson, botanist och intendent på Botaniska trädgården vid Uppsala universitet.
   Just nu går det lite mode i dammar med näckrosor och trädgårdsutbildningar för gemene man kommer stort. Men svenskarna ser på trädgårdar med olika ögon.
   - Folk från storstäderna besöker trädgårdar för att njuta och se nyheter från Japan och Kina, norrlänningarna är tacksammast - de tycker det mesta är exotiskt, säger Elsie Berger.
   - Men det är lite trist med fixeringen vid Skåne bara för att det går att odla mer där säger Mattias Iwarsson och tillägger:
   Den absolut senaste trenden är trädgårdsresor.
   Resebyrån Travel Corner, som skräddarsyr trädgårdsresor, får fler och fler samtal om just detta. England är hetaste målet.
   - Engelsmännen är superodlarna - allt udda och kul kommer från dem och trädgårdarna där besöks av otroligt mycket folk, säger Mattias Iwarsson.
   Men även Sverige har ett uppbåd av fantastiska trädgårdar, parker, örtagårdar och lundar.
   Plöjer man landet finns något för varje smak - från norr till söder.
   - Det kostar mer och mer att resa charter. Och med sjukdomsrisker och annat är det billigare och helt ofarligt att gå i en botanisk trädgård, säger Mattias Iwarsson.


Erika Widell