Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetResor
SÖNDAG 4 OKTOBER 1998
 

”I Verdun är spåren efter striderna fortfarande tydliga”

123
Peter Englund.
Foto: PETER KJELLERÅS

I sina romaner och essäer berättar historikern Peter Englund, 41, om strider och lidanden på historiens slagfält. Dessutom har han rapporterat från tre pågående krig.
  – Men jag har aldrig befunnit mig mitt i en intensiv strid som i Spielbergs film. Det är nog det värsta en människa kan utsättas för.


Krigsskådeplatser du har besökt?
  – Jag har besökt tre pågående krig. Kroatien -91, Bosnien -94 och Afghanistan -96.
  – Dessutom har jag varit på slagfältet i ukrainska Poltava där Karl XII:s armé besegrades samt Verdun i nordöstra hörnet av Frankrike där franska och tyska trupper under första världskriget stred mot varandra i över ett år. Jag har även varit i Khe San i Vietnam där amerikanska trupper blev inneslutna av fienden under Tethoffensiven 1968.
Är det inte omoraliskt att åka som turist till gamla krigsskådeplatser?
  – Nej, inte omoraliskt men obehagligt. Det beror på vilken attityd man har. De flesta som besökt slagfältet i Verdun kommer därifrån tagna och tankfulla. Det är viktigt att visa respekt. På samma sätt som att man inte ska nojsa på en kyrkogård.
Andra krigsskådeplatser värda att se?
  – För det mesta är ett slagfält inget att se. Spåren har utplånats av historiens ångvält. Men jag skulle gärna besöka Belzec i Polen, nazisternas första utrotningsläger under andra världskriget, eftersom jag har skrivit om det. Tyskarna försökte i krigets slutskede utplåna alla spår, men nutida arkeologiska utgrävningar visar vilken obehaglig verksamhet som pågick.
Hemskaste slagfältet?
  – I Verdun. Det är fullt med granatgropar och en stor ansamling av döda på en liten yta. Att spåren efter striderna fortfarande är så tydliga gör att man bara kan ana hemskheten. Förruttnelsen i marken gör att befolkningen i Verdun i dag har flest fall av stelkramp i hela Frankrike.
  – En annan hemsk plats är Tarawa, en liten atoll i Söderhavet, där allierade och japaner slogs under andra världskriget. Atollen är bara 900 meter bred och 5 000 – 6 000 soldater dog. Det var en fruktansvärd slakt.
Något du inte vill se?
  – Jag har rapporterat från tre krig men aldrig varit i närheten av en intensiv strid. Något som måste vara det värsta en människa kan utsättas för. Det ska man vara glad för att man slipper vara med om.
Thomas Larsson