Kontakta Aftonbladet med SecureDrop

Hur använder jag SecureDrop?

 1. Ladda ner och installera webbläsaren Tor på din dator. Följ instruktionerna på hemsidan.
 2. Öppna Tor och gå till den här adressen:
  aftonbladet.securedrop.tor.onion
  Du kan även använda adressen:
  xm33ge4kupk5o66eqxcd2r4fqcplpqb2sbdduf5z2nw4g2jrxe57luid.onion
 3. Du ska nu komma till en sida som ser ut så här:
  SecureDrop landningssida
 4. Följ instruktionerna på sidan för att skicka in ditt tips till oss.
 5. VIKTIGT: Spara ditt kodnamn. Du tilldelas ett unikt kodnamn, som också fungerar som ditt personliga lösenord. Spara kodnamnet, utan det kan du inte logga in igen och läsa eventuella meddelanden från Aftonbladets redaktion.
  SecureDrop kodnamn
 6. Vi kontrollerar inkorgen varje vecka, men ibland det kan dröja innan du får svar.

Ytterligare säkerhetsåtgärder

Är du extra bekymrad över din egen säkerhet rekommenderar vi följande åtgärder:

 1. Använd operativsystemet Tails, som du installerar på en USB-sticka eller ett minneskort och sedan startar om datorn från denna. Överföringen av dokument lämnar inte några spår på din dator. All kommunikation är krypterad. Tor-webbläsaren är standard i Tails, så du behöver inte installera den - se bara till att den är uppdaterad. Tails hindrar också program på din dator från att registrera och lagra kontakten med Aftonbladets SecureDrop-portal, utan att du vet om det.
 2. Du bör vänta ett tag från att du besöker sidan tills du skickar ditt tips genom SecureDrop. Detta minskar risken för att eventuella observatörer ska kunna fastslå att tipset levererades strax efter att du besökt den här sidan.
 3. Undvik att surfa från ett nätverk på jobbet, skolan eller hemmet när du skickar in ditt tips. Använd ett publikt nätverk som inte kräver personlig inloggning. Webbläsaren Tor skyddar din kommunikation med Aftonbladet från andra som har tillgång till nätverket.

Hur fungerar det?

Information du skickar genom SecureDrop lagras krypterat på Aftonbladets server. Innan materialet blir läsbart för våra journalister avkrypteras det på en dator som saknar internetanslutning.

Endast ett fåtal journalister på Aftonbladet har tillgång till SecureDrop.

SecureDrop är utvecklat för att hjälpa uppgiftslämnare att kontakta media på ett säkert sätt. Tjänsten drivs och utvecklas av den oberoende amerikanska organisationen Freedom of the Press Foundation. Aftonbladets SecureDrop-tjänst är uppsatt och drivs lokalt av Aftonbladet.