Kryssningsfartyg får inte lägga till för hård vind

Kraftiga vindar har fått Visby hamn att stoppa kryssningsfartyg från att lägga till.

1 800 passagerare sitter just nu fast på Silja Symphony utanför Visby.

– Alla hade planerat att gå av i ett soligt Visby, nu är vi fast på båten, säger Nader som är på fartyget med sin familj.

Visby hamn har stängt hamnen för kryssningsfartyg under morgonen. Det på grund av att kraftiga vindar väntas under dagen.

– Det kommer att vara ganska kraftiga byar på 12 meter per sekund. Det är en restriktion från Sjöfartsverket, säger Fredrik Wallerstöm, tf hamnchef på Region Gotland.

Restriktionen rör de större kryssningsfartygen och beror på att det kan bli skador på både kaj och fartyg. Kryssningsfartyget Silja Symphony skulle ha lagt till i hamnen under morgonen men befinner sig nu utanför Visby. 1 800 passagerarna samt besättning är just nu fast på fartyget.

– Kaptenen väckte oss i morse tjugo över åtta och sa att eftersom det blåser mycket så kommer vi inte att kunna anlända till Visby, säger Nader som är på båten.

”Otroligt tråkigt”

Han säger att fartyget bara var några hundra meter från hamnen när beskedet kom. Han, frun och de två barnen skulle liksom de andra på båten ha tillbringat dagen i Visby, men får alltså ställa in sig på att vara kvar på båten ett tag till.

– Vi sitter fast på båten, barnen är rätt besvikna så vi får väl kompensera dem med glass, säger han och beskriver stämningen som lite tryckt bland folk ombord.

Erika Janson, kommunikationschef på Tallink Silja, beklagar det som hänt. Enligt henne hade inte kunnat förutse läget tidigare.

– Det är otroligt tråkigt och vi är lika ledsna som passagerarna. Men vi kan tyvärr inte råda över vädrets makter, säger hon.

Åker till Åland istället

Nu har Tallink Silja beslutat att lägga om sin rutt och åka till Åland istället.

– Just nu så ligger fartyget i sol och lä och folk verkar ha det bra. Vi bjuder på lunch och lägger om rutten till Mariehamn i stället så man får en kväll där. Så de som vill kan ha en kväll där, säger Erika Janson.

Även det tyska kryssningsföretaget Meinshaff 6 skulle enligt hamnchef Fredrik Wallerström ha anlänt till hamnen under dagen, men får alltså inte heller lägga till.

Tallink Silja Symphony
Tallink Silja Symphony
Publisert: