Död tumlare utanför Blekinge var dräktig

TT

Publicerad 2022-10-20

den döda tumlaren var dräktig. Arkivbild.

En död tumlare hittades i Blekinge skärgård i augusti. När det ovanliga fyndet nu undersökts visar det sig att dödsorsaken fortfarande är oklar – samt att det handlade om en dräktig hona, rapporterar Blekinge läns tidning.

– Hon var dräktigt med ett nästintill fullgånget foster, vilket är jättespännande och intressant eftersom vi vet så lite om reproduktionen hos tumlare, säger Elina Thorsson, viltveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, till tidningen.

Det avlidna djurets skick var dåligt då det legat i vatten en längre tid, något som bidragit till att dödsorsaken är svår att fastställa.

Det finns endast omkring 500 exemplar av den akut hotade Östersjötumlaren, som är en av världens minsta valar. Tumlarna kring Sverige är uppdelade i tre skilda populationer. Östersjöbeståndet är genetiskt skilt från de tumlare som lever i Västerhavet. Beståndet i Östersjön klassas som akut hotat.

Ett av de främsta hoten är fiske, där tumlaren fastnar som bifångst i nät. Andra hot är undervattensbuller, miljögifter, förändringar i ekosystemet och minskad bytestillgång.