Regeringskrisen 2021

C backar från förslaget om fri hyressättning

Av: 

Beri Zangana

SENASTE NYTT

Annie Lööf och Centerpartiet backar från förslaget om att införa fri hyressättning i nyproduktion.

Nu vill partiet se nya förhandlingar om Januariavtalet och stryka punkten som fällde statsminister Stefan Löfven.

Samtidigt står L fast och nobbar C.

– Vi verkar för en liberal, borgerlig regering, säger Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.

Statsminister Stefan Löfven fälldes i misstroendeomröstningen i riksdagen. Han blev den första någonsin att förlora i en misstroendeomröstning i riksdagen.

Bakgrunden och den avgörande faktorn var punkt 44 i Januariavtalet mellan regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet om fri hyressättning i nyproduktion.

Nu backar Centerpartiet från förslaget om att införa fri hyressättning i nyproduktion. Det säger partiledaren Annie Lööf i en intervju med Dagens Nyheter.

– Vi hoppas att Liberalerna nu kan komma tillbaks. Januariavtalet bygger på att vi fyra partier som står bakom det kan presentera en budget och genomföra liberal politik. Vi ser att en justering av Januariavtalet också kan innebära att vi satsar mer på rättsväsendet och integration, säger Annie Lööf till tidningen.

Vidare säger Centerledaren att hon vill se en samverkan i den breda mitten av svensk politiken och att den bästa vägen för det är att fortsätta Januariavtalet.

Annie Lööf vill istället för hyresförslaget istället se ändringar i höstbudgeten. Partiet vill istället att höstbudgeten ska innehålla rejäla sänkningar av inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare.

Skatten ska dessutom sänkas på Investeringssparkontot, ISK.

Löfven: Välkomnar beskedet

Statsminister Stefan Löfven välkomnar beskedet.

– Jag välkomnar det besked som Annie Lööf nu ger. Det är konstruktivt och en väg framåt. Det är viktigt att fler partier nu agerar för landets bästa. Det är vi alltid beredda att göra, säger statsminister Stefan Löfven till Aftonbladet.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar, som röstade för att fälla regeringen och Stefan Löfven välkomnar beskedet.

– Centerpartiet har nu deklarerat att de är beredda att släppa kravet på marknadshyror i januariavtalet. Det är ett positivt besked för landets hyresgäster och alla tusentals människor har skrivit på namnlistor, delat flygblad och kampanjat på alla sätt som går under rådande läge, skriver Nooshi Dadgostar på Twitter och fortsätter:

– Det politiska läget är fortfarande svårt. Men jag är stolt över att ha varit delaktig i att Sveriges hyresgäster fått sin röst hörd.

Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet och miljö- och klimatminister, välkomnar även han dagens besked från Centerpartiet.

– Självklart hade det varit önskvärt om vi hade kunnat hantera situationen utan en misstroendeförklaring. Men nu är vi där vi är och då får vi försöka ta det härifrån. Det är ett bra kliv framåt som Centerpartiet nu kommer med, säger Per Bolund.

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna skriver i en kommentar till Aftonbladet att Liberalerna verkar för en liberal, borgerlig regering.

– Det är det bästa för Sverige, för att ta itu med skolan och lösa integrationsproblemen. Det är också att ta ansvar. Om Centerpartiet ansluter sig finns det av allt att döma en majoritet för en sådan regering. De måste ta ställning till om de vill ansluta till borgerligheten eller vänstersidan, skriver han i en kommentar.

Texten uppdateras.

DAILY P̶u̶n̶k̶t̶ ̶4̶4̶

Aftonbladet Daily med My Rohwedder, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Liverapportering om regeringskrisen

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2021

Stefan Löfven

Centerpartiet

Politik

Annie Lööf

Marknadshyror