Senaste Nytt

Piratåtalade nekar till brott

SENASTE NYTT

Stockholm. Rättegången mot männen bakom The Pirate Bay inleddes på morgonen i Stockholms tingsrätt.

När åtalspunkterna mot de fyra männen lästes upp såg de åtalade närmast ointresserade ut.

De nekar samtliga till brott.

Kammaråklagare Håkan Roswall har åtalat fyra män, på olika sätt kopplade till Pirate Bay, för medhjälp och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen. Enligt åtalet har männen bidragit till illegal fildelning av upphovsrättsskyddat material och tjänat pengar på verksamheten genom att sälja annonsplats.

Tingsrätten ska även ta ställning till film- och musikindustrins skadeståndskrav på runt 117 miljoner kronor för förlorad försäljning.

Inne i rättssalen sitter på ena sidan, prydligt klädda, åklagaren och företrädare för film- och musikbranschen. På andra sidan, hos de åtalade, är klädseln överlag betydligt ledigare.

Roswall inledde med att läsa upp åtalspunkterna:

– Pirate Bay är världens största fildelningstjänst och består av tre delar. En portal med sökfunktion, en databas med torrentfiler och en datatracker. Samtliga delar innehåller upphovsrättsligt skyddade filer och verksamheten finansieras med reklamintäkter. Det kommersiella utnyttjandet av upphovsrättsskyddat material har inbringat minst 1, 2 miljoner kronor till de åtalade.

De åtalade förnekade brott och bestred bestämt skadeståndskraven på över 100 miljoner kronor.

Advokaten Per E Samuelson, som företräder en av de åtalade, sköt bland annat in sig på att mediebolagen inte kan visa var nedladdningarna har gjorts:

– Svensk domstol kan bara döma ut skadestånd för nedladdningar som är gjorda i Sverige och det framgår inte i vilket land nedladdningarna är gjorda, sade Samuelson.

De övriga tre åtalade sade sig hålla med om den inställningen.

Innan dörrarna i rättssalen slogs upp demonstrerade ett 20-tal personer utanför tingsrättens lokaler. De viftade med svarta piratflaggor till stöd för de åtalade. Bland dem som demonstrerade till stöd för The Pirate Bay, stod Krister Lindberg.

– Jag har kommit hit för att ge mitt stöd och jag tycker att det är den demokratiska frågan som är viktigast, inte själva fildelningsfrågan, säger Lindberg och anser att det finns stora risker med att friheten på nätet minskar och kontrollen ökar.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt