Elev sköt mot polisen – dog i eldstrid på skolan

Publicerad:
Uppdaterad:

SENASTE NYTT

Eleven barrikaderade sig på en av skolans toaletter. När polisen öppnade dörren sköt han – och träffade en polis.

En annan polis besvarade elden.

Eleven förklarades död på plats.

Polisen i Knoxville i den amerikanska delstaten Tennessee uppgav på Twitter att flera personer, inklusive en polisman, träffats av skott på gymnasieskolan Austin-East Magnet High School under måndagseftermiddagen.

Allmänheten uppmanades inledningsvis att undvika området.

Vid 23.25, svensk tid, bekräftade polisen i ett uttalande att en man är död efter skjutningen och att ytterligare en man är frihetsberövad.

Formuleringarna uppfattades som att gärningsmannen var i förvar och ytterligare en person, utöver polismannen, träffats av skott och dött. Det skulle visa sig vara fel.

En är död och en gripen efter skjutningen.
Foto: Knoxville-polisen
En är död och en gripen efter skjutningen.

Nya uppgifter under natten

Delstatspolisen TBI tog under natten över utredningen av gav i stället följande bild av händelseförloppet:

Det var gärningsmannen, en tonårig elev på skolan, som öppnade eld när han hade barrikaderat sig på en toalett. Poliserna som beordrats dit bad honom att komma ut. När han vägrade öppnade de dörren och blev beskjutna.

Foto: Wade Payne/TT NYHETSBYRÅN
En polisman skadades i skjutningen på skolan.

En polisman träffades av ett skott i benet, medan en annan besvarade elden. Eleven förklarades död på plats.

Utöver polismannen och gärningsmannen finns inga personer som träffats av skott, enligt TBI.

– Vi måste vårda vårt språk. Det här var inga skolskjutning. Det var en skjutning som involverade en polisman inne i en skola, sa David Rausch, chef för TBI, på en presskonferens.

Polisen fick opereras

Den skjutne polisens skador är inte livshotande, enligt den lokala polisens första uttalande. Senare under natten mot tisdagen, svensk tid, uppgav en talesperson att polismannen träffades av ett skott i benet och opereras på sjukhus för vad som betecknas som allvarliga skador.

Austin-East Magnet High School har drabbats hårt av skjutningar den senaste tiden. Bara i år – och före måndagens händelse – har fyra elever skjutits till döds i olika sammanhang på skolan, enligt CBS.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN