Coronapandemin

Vaccinering med Astra Zeneca återupptas – men bara för äldre

Av: 

Sophie Tanha

Nivette Dawod

Hanna Olsson Berg

Adam Westin

SENASTE NYTT

Vaccineringen med Astra Zeneca återupptas i Sverige.

Men bara för personer över 65 år.

– Vaccinet gör mycket stor nytta för de äldre, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

På torsdagen meddelades att över en miljon svenskar fått minst en dos vaccin mot coronaviruset. Cirka 433 000 svenskar har fått två doser.

Användningen av Astra Zenecas vaccin, som pausades den 16 mars, kommer återigen att erbjudas personer som är 65 år och äldre.

För yngre personer gäller fortsatt paus.

– Vaccinet gör mycket stor nytta för de äldre, många blir svårt sjuka i covid-19 varje dag. Samtidigt har vi inte sett risk för de här sällsynta och allvarliga biverkningarna hos äldre. Det är bakgrunden till att vi häver pausen för personer över 65 år, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Tegnell: Väldigt effektivt vaccin

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger på torsdagens pressträff att man landat i att Astra Zeneca har ett ”väldigt effektivt vaccin”.

– Vår sammanfattande bedömning är att man återigen rekommenderar vaccinet för personer som är 65 år och äldre. Här har man inte sett de sällsynta och allvarliga biverkningar som gjorde att vi pausade vaccinet för någon vecka sedan.

När det gäller yngre personer finns däremot ”ett antal signaler”.

– Vi behöver prioritera de som är äldre, för det är där vi ser de stora riskerna. Därför tycker vi att det är rimligt att nu ge det ytterligare några veckor åtminstone, tills vi får in mer information om hur riskerna egentligen ser ut för de yngre, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Ett land som valt en annan väg är Danmark, som i dag beslutade att förlänga pausen av Astra Zenecas vaccin med tre veckor.

– Det är Danmark som inte följer den allmänna trenden. Alla andra har fortsatt med någon form av åldersbegränsning. Vi följer den allmänna trenden, säger Anders Tegnell.

Läkemedelsverket: Behöver utvärderas vidare

Läkemedelsverkets representant uppgav att EMA håller på att ordna ett expertmöte där biverkningar ska diskuteras.

– Det finns inget orsakssamband fastslaget men kan finnas en koppling som behöver utvärderas vidare. Den utvärderingen pågår nu, bland annat genom rapporter som kommit efter 16 mars, säger Ulla Wändel Liminga, vetenskaplig ledare för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.

PODD Varumärket Astra Zeneca

Aftonbladet Daily med Eva Ossiansson, ekonomie doktor och varumärkesexpert vid Handelshögskolan i Göteborg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Coronaviruset: Här är de senaste siffrorna

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Vaccin

Astra Zeneca

Folkhälsomyndigheten

Läkemedelsverket

Covid-19