Uppsala

Förbud att vistas på centrala platser under valborg

Av: 

Anna Sjögren

Ekonomikumparken är en av de ställen där vistelseförbud kommer råda omkring valborg. På bilden syns parken på valborgsmässoafton 2020. Ekonomikumparken brukar normalt locka runt 50 000 personer på valborgsmässoafton.

Foto: BJÖRN LINDAHL

SENASTE NYTT

Coronaläget i Uppsala är mycket allvarligt. Nu inför Uppsala kommun ett tillfälligt vistelseförbud i centrala Uppsala under valborgshelgen.

– Smittan tar inte paus under valborg. Vanligtvis brukar våra parker vara knökfulla under valborgshelgen, men så kan vi inte ha det i år. Vi har alla ett ansvar att undvika att samlas i stora grupper, i hela kommunen, säger Erik Pelling (S), krisledningsnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

Vanligtvis samlas omkring 150 000 personer i Uppsala för att fira valborg, men det vill man undvika detta år på grund av coronaläget.

Allmänheten får därför inte vistas i och omkring Ekonomikumparken, Observatorieparken och Stadsträdgården från torsdag 29 april 12.00 till lördag 1 maj 09.00, enligt beslutet.

Men kommunen vädjar till människor att redan nu undvika folksamlingar och att bara umgås med sina närmaste.

– Vi måste minska smittspridningen redan nu. I helgen ska det bli fantastiskt väder och jag förutsätter att Uppsalaborna ser till att undvika fysiska möten eller enbart träffar sina allra närmaste, i så fall utomhus och på ett mycket ansvarsfullt sätt. Håll rejält avstånd och undvik all trängsel, säger Erik Pelling.

Valborgsfirande i Uppsala som det brukar se ut. Här 2018.

Foto: Stefan Mattsson
Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste siffrorna om coronaläget i Uppsala

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala