USA

Åtal: ”Körde” ihjäl två när Teslan gick på autopilot

SENASTE NYTT

En förare av en självkörande Tesla åtalas för vållande till annans död, rapporterar AP.

Föraren hade försatt sin Tesla i autopilot-läget när den rammade en annan bil och dödade två personer.

Det unika åtalet kommer att bli vägledande för ansvarsfrågan i en allt mer automatiserad trafik.

Åklagare i Kalifornien har åtalat en förare som anses vara vållande till två dödsfall i samband med en trafikolycka i december 2019.

Den åtalade föraren hade försatt sin bil, av märket Tesla, i självkörande läge. Vid en korsning körde bilen själv igenom ett rödljus – och två personer dog när Teslan krockade med en annan bil.

Enligt åklagarmyndigheten är föraren ansvarig för bilen, oavsett om den är försatt i autopilot eller inte. Den 27-årige föraren, Kevin George Aziz Riad, nekar till brott.

Allt vanligare problem – unikt åtal

Missbruk av autopilot-läget i bilar – som kan kontrollera ratt, gaspedal och broms – har inträffat vid flera tillfällen i USA. Amerikanska myndigheter bedriver flera utredningar i frågan. Att ett åtal nu väckts i frågan kan vara en signal om att förare inte kan förlita sig på sina bilars autopilot.

Åtalet är inte det första gällande system för självkörande bilar, men det är det första gällande självkörande system som används av privatpersoner. 2020 åtalades en förare som Uber anlitat för testa deras självkörande system som då var under utveckling. Uber-bilen körde då ihjäl en fotgängare.

Teslas autopilot brukas dock av hundratusentals förare välden över. Bara i USA uppskattas 765 000 Teslas vara utrustade med det självkörande systemet som nu ska testas rättsligt.

Rättegången kommer att bli lång och väntas avslutas först 2023.

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

USA

ÄMNEN I ARTIKELN

USA

Tesla

Uber

Brott

Fordonsindustri