Härvan växer: Förbundet bokförde 850 000 fel

Av:  TT

Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.
Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.

Härvan kring hur Svenska fotbollförbundet hanterat statliga medel växer.

Nu erkänner förbundet att 850 000 kronor från Arvsfonden gick till egna kostnader. Något som i efterhand rättats till.

– Kostnaderna bokfördes på fel ställe och det är inte bra, säger förbundets kommunikationschef Andreas Jansson till TV4:s Fotbollskanalen.

För ett par veckor sedan avslöjade SVT att en chef på förbundet, som nu tvingats sluta, gett sin egen förening bidrag på drygt en halv miljon kronor kopplat till jämlikhetsprojektet ”Alla är olika – olika är bra”.

Tidigare i veckan framkom interna misstankar på förbundet att samma medarbetare även ska ha missbrukat pengar från Allmänna Arvsfonden, vilket Fotbollskanalen rapporterade om.

Under utredningen av dessa anklagelser hittade förbundet ytterligare 850 000 kronor av Arvsfondens pengar som använts till att täcka andra kostnader. Något som sedan rättades till.

Arvsfonden har startat en egen granskning om hur deras pengar till förbundet hanterats. Andreas Jansson bekräftar de felaktiga bokföringarna.

– Vi har granskat vad som varit redovisat hos Arvsfonden och dels hittade vi en del kostnader som var riktiga kostnader, men som låg på fel ställe i bokföringen. Dels hittade vi kostnader som vi bedömde som tveksamma. Alla de kostnaderna bokades bort från Arvsfonden. Inget har belastat Arvsfonden, säger Jansson.

Bland de kostnader som korrigerats finns lönekostnader på 591 000 kronor.

Men det är inte bara Arvsfonden som reagerat på felaktigheter kring samarbetet med förbundet. I går rapporterade SVT att Ica pausar utbetalningarna till samma jämställdhetsprojekt. Matvarujätten har sedan 2016 sponsrat projektet med totalt nästan 13,5 miljoner kronor.

Svenska fotbollförbundets styrelse har kallats till krismöte i dag på grund av härvan.

Publisert:

LÄS VIDARE