Mutåtal efter tre års utredning

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. På torsdag väcks åtal i den omfattande muthärva inom kriminalvården som har utretts sedan våren 2010, enligt överåklagare Gunnar Stetler.

Fem personer misstänks bland annat för grov bestickning och grovt mutbrott. En före detta chef på myndigheten ska ha tagit emot stora pengar i samband med byggen av anstalter.

Nästan 25 miljoner kronor av de misstänktas tillgångar, varav över elva miljoner hos den före detta chefen, är frysta av tingsrätten.

Stetler väcker åtal mot fyra män på torsdag morgon. När det gäller den femte överväger åklagaren fortfarande om han ska åtalas.

En tidigare fastighetschef vid Kriminalvården, en 67-årig man, samarbetade - enligt åklagaren - med en 66-årig man för att tjäna pengar vid byggen av fängelser.

– Den här kompisen till fastighetsdirektören har skrivit avtal med tänkta leverantörer till Kriminalvården. Om de får kontrakt med Kriminalvården har kompisen fått jättemycket pengar. På det här sättet drar herrarna in över tjugo miljoner kronor på ett par år, säger överåklagare Gunnar Stetler till TT.

Alla de misstänkta männen har hela tiden nekat.

– Det har varit relativt besvärligt att sy ihop trådarna i det här målet. Ingen av de inblandade är speciellt intresserad av att berätta vad som har hänt, säger Stetler.

TT

Publicerad: