Inrikes

Skatt ska minska trängsel i Göteborg

INRIKES

Göteborg. Kör du bil till Göteborg för att gå på Liseberg eller Ullevi kan du åka på att betala ett inträde till stan. Trängselskatt är på väg att införas i stan.

Tanken är att det ska ske 2013.

Sent på torsdagskvällen klubbade kommunfullmäktige igenom förslaget. Det blir riksdagen som fattar det slutgiltiga beslutet.

Trängselskatten ska, som i Stockholm, tas ut på vardagar mellan klockan 06.30 och 18.29.

Turister, och även andra bilister för den delen, behöver dock inte snåla in på resorna till Göteborg under juli. Den månaden tas ingen trängselskatt ut.

De kommunala beslutsfattarna hade två alternativ att välja på när det gäller zonstorleken, en mindre och en något större. Man stannade för den mindre som innebär omkring 40 betalstationer med en avgift på tio kronor. Det tros minska trafiken i centrala stan med cirka 15 procent.

Den som bor innanför zonen och bara kör där kan ändå behöva betala. En betalstation föreslås nämligen även på Göta älvbron för att minska biltrafiken där.

Hur ska det då fungera rent praktiskt vid betalstationerna?

– Det blir som i Stockholm. Bilarna passerar en portal där en kamera identifierar deras registreringsskyltar, säger Hans Linderstad, planeringsledare på stadskansliet.

Något undantag för miljöbilar blir det inte utan de får betala som alla andra.

Stockholm har haft trängselskatt sedan 2007 efter en tidigare provperiod.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes