Per Unckel död

Stockholm. Per Unckel, landshövding i Stockholms län, har avlidit efter en kort tids sjukdom. Per Unckel blev 63 år.

Statsminister Fredrik Reinfeldt uttrycker sorg efter beskedet om Unckels död.

"Det är med stor sorg jag har mottagit beskedet att Per Unckel lämnat oss. Per var en vän, men också en person som gjorde viktiga insatser för Sverige. Som moderat partisekreterare, riksdagsledamot, statsråd och landshövding arbetade Per alltid för Sveriges bästa. Mina tankar är i dag med Pers hustru och familj", skriver han i ett pressmeddelande.

Per Unckel utsågs till landshövding i Stockholms län 2007 och var dessförinnan bland annat generalsekreterare i Nordiska ministerrådet, gruppledare för moderata riksdagsgruppen och ordförande i konstitutionsutskottet.

I våras utsågs han av regeringen för att utreda huliganfrågan, ett uppdrag på två år. Redan under de första månaderna kom Unckel med tänkbara förslag för att sätta stopp för huliganismen inom svensk fotboll och ishockey, bland annat genom att förbjuda maskering.

Unckel har även granskat tågkaoset och presenterade sitt förslag för omkring ett år sedan.

Så sent som i måndags utsågs han till hedersdoktor vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

En av de få som fortfarande är ledande moderater och har arbetat med Per Unckel är justitieminister Beatrice Ask. Hon var skolminister under Per Unckels tid som utbildningsminister 1991-1994. Hon låter hälsa via sin pressekreterare att det är väldigt sorgligt att få beskedet om Per Unckels död.

– Per var förbundsordförande i MUF när jag anställdes som biträdande ombudsman. Sedan dess har han alltid funnits som inspiratör, debattör och ständigt intresserad av vad som kan finnas runt hörnet och i framtiden, inte minst när vi båda var ministrar på utbildningsdepartementet. Per var varm och omtänksam och jag kan bara ana den sorg och saknad Titti och resten av familjen känner, säger Beatrice Ask.

Per Unckels efterträdare på partisekreterarposten, EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M), skriver personligt om Unckel på sin blogg:

"Det är svårt att tänka sig moderaternas framgångar från mitten av 1970-talet till i dag utan Per Unckel. Analysen, värmen, respekten och en idealitet som förenades med glasklart intellekt. Aldrig färdiga lösningar och åsikter. Snarare en tidskrävande och ibland irriterande tänkarverkstad som på något sätt aldrig tog slut och kanske just därför var överlägsen", skriver Hökmark.

Länsöverdirektör Katarina Kämpe går nu in som ställföreträdande landshövding tills regeringen utsett en efterträdare.

Fakta

Per Unckel föddes 1948 i Finspång.

Han har bland annat varit moderat riksdagsledamot, suttit som utbildnings- och forskningsminister och även ordförande i konstitutionsutskottet. Han har också varit gruppledare för den moderata riksdagsgruppen.

Han har varit landshövding i Stockholms län sedan 2007.

Unckel utsågs i våras av regeringen för att utreda huliganfrågan. Han har tidigare också utrett tågkaoset.

TT

Publisert: