"Valberedningen borde fått veta"

Publicerad:

Stockholm. Håkan Juholt kände inte till hans särbos bedrägeribrott under tiden som det pågick.

Men han borde ha informerat valberedningen, anser statsvetarprofessorn och socialdemokraten Ulf Bjereld.

Håkan Juholt borde ha informerat valberedningens ordförande om särbons brott, anser Ulf Bjereld som är professor i statsvetenskap och medlem i socialdemokratiska broderskapsrörelsen.

Men han tror inte att det påverkar Juholts möjligheter att bli statsminister eller trovärdigheten i väljarnas ögon.-Hans särbo är inte politiskt aktiv och hon har erkänt och sonat sitt brott. Bortsett från att Juholt borde ha informerat valberedningens ordförande är det svårt att se vad han hade kunnat göra annorlunda, anser han. Juholt säger sig inte ha känt till brotten medan de pågick

– Absolut inte. Jag kände till det när hon ringde ett halvår efter att vi hade blivit tillsammans, eller lärt känna varandra, säger Juholt till TT.

TT: Varför berättade du inte det här för valberedningen?

– Ja, först och främst är detta ett beslut av Berit Andnor och en enig valberedning att föreslå mig som partiledare. När det gäller min särbo och vad hon gjort för sex år sedan så fanns det över huvud taget inte i mitt huvud. De ställde inga frågor om vad min mamma gjort eller vad mina straffmyndiga söner gjort eller övrig släkt. De var tydliga med att de ville veta vad jag hade gjort.

Han kan inte tänka sig att det här påverkar förtroendet för honom.

– Hon är inte i närheten av att vara en politisk makthavare. Vi diskuterade över huvud taget ingen politik. Jag visste inte vad hon röstade på när vi lärde känna varandra.

TT: Om du blir statsminister så kommer hon att vara med i olika officiella sammanhang. Kan det påverka bilden av Sverige?

– Den frågan får stå för sig själv. Jag blev tillsammans med en kvinna som jag träffade för fem sex år sedan. Hon har gjort en brottslig handling och har tagit konsekvenserna av det och får stå för det och bära med sig det i hela sitt liv. Det kan inte vara något som smetar på mig, säger Håkan Juholt.

Särbon Åsa Lindgren dömdes i slutet av 2007 till villkorlig dom och dagsböter för bedrägeri mot sin tidigare arbetsgivare.

– I samma stund som hon ertappades berättade hon för honom, säger Fredrik Kornebäck, Håkan Juholts pressekreterare, till TT.

Sammanlagt ska Lindgren ha tjänat 45 908 kronor på bedrägeriet och försökt lura till sig ytterligare 10 372 kronor när hon jobbade på reklamationsavdelningen på Fritidsresors flygbolag. Hon ska vid flera tillfällen ha skrivit påhittade brev om ersättning, godkänt dem och sedan betalat ut dem till sitt privata konto.

TT

Publicerad: