Tre sköts vid rån - åtalad frias

Helsingborg. Den 29-årige man som varit åtalad för rånet mot en guldsmedsbutik i Ängelholm i maj förra året frias. Tre personer skottskadades vid rånet, som skedde mitt under lördagsrusningen.

Åklagarens bevisning talar med viss styrka för att 29-åringen är rånaren och den som avlossade skotten, enligt Helsingborgs tingsrätt. Men eftersom det kan inte uteslutas att gärningsmannen är någon annan väljer domstolen att ogilla åtalet.

De flesta vittnen har också sagt att skytten ska ha varit kortare än 29-åringen.

Den åtalade har förnekat brott och hävdat att han var någon annanstans vid rånet. Det får visst stöd efter en analys av mobiltelefonens uppkoppling mot en mast, enligt tingsrätten.

Tingsrätten drar med hjälp av filmer och stillbilder slutsatsen att 29-åringen är identisk med skytten - men också att det kan vara en annan person. När det gäller 29-åringens dna på en hjälm, en jacka och ett par handskar, som tingsrätten anser vara identiska med de kläder skytten bar vid rånet, konstaterar rätten att det även förekommer dna från flera andra personer. 29-åringens förklaring dna-spåren anses inte osannolik, skriver rätten i sin dom.

Mannen har suttit häktad i åtta månader, men släpptes på fri fot efter avslutad rättegång. Han var åtalad för grovt rån, olaga hot och fyra fall av mordförsök.

TT

Publisert: