Livstid för mord på svensk forskare

Stockholm. En 45-årig kvinna i Texas har dömts till livstids fängelse för att ha mördat sin svenske pojkvän med en stilettklack. Hon hävdade själv att hon agerat i självförsvar.

– Jag ville aldrig döda honom, sade hon.

Svensken, en 59-årig medicinforskare, hittades död i sin lägenhet i Houston i juni förra året. Kroppen, både ansiktet och halsen, bar spår av att ha blivit angripen med den vassa och 13 centimeter höga klacken till en sko minst 25 gånger.

Den 45-åriga kvinnan sade när domen föll att hon handlat i självförsvar.

– Det var aldrig min avsikt att skada honom. Jag älskade honom. Jag ville komma därifrån. Jag ville aldrig döda honom, sade hon enligt BBC.

Åklagaren John Jordan sade att den 45-åriga kvinnan mördade svensken och sedan försökte förstöra hans rykte genom att hävda att han givit sig på henne med våld.

Hävdade självförsvar

Kvinnan däremot uppgav i rättegången att hon var offer för en misshandelsrelation. Vid kvällen för mordet ska paret ha bråkat varpå pojkvännen brottade ned henne på golvet, sade hon.

Hennes försvarsadvokater sade att kvinnan blivit jagad, inknuffad i en vägg och kastad på en soffa. Då hade hon, enligt dem, slagit forskaren för att kunna fly från lägenheten. Advokaterna ville därför att straffet skulle stanna på två års fängelse.

Inte hastigt mod

Juryn gick på åklagarens linje och kom fram till att brottet inte skett i hastigt mod, vilket skulle kunna ha reducerat 45-åringens straff till 20 år bakom galler. De 25 hugg som mannen tilldelats är alldeles för mycket för att kunna kallas självförsvar, ansåg juryn.

Åklagare pekade på att kvinnan, trots att hon hävdat att hon blivit attackerad, inte hade några skador efter händelsen. Svenskens kropp hade däremot sår på händer och handleder som tyder på att han försökt freda sig från angrepp.

TT

Publisert: