Inrikes

Oppositionen skjuter ned förslag

INRIKES

Stockholm. Regeringen får inte igenom sitt förslag till ytterligare nedsättning av arbetsgivaravgiften för unga. Efter dagens sammanträde i socialförsäkringsutskottet står det klart att majoriteten avvisar förslaget.

– Det här är ett förslag som ger fler unga jobb. Det är ju sorgligt att man röstar emot ett sådant förslag, säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson till TT.

– Jag reser runt varje vecka och träffar arbetsgivare som berättar vilken effekt de sänkta kostnaderna har haft, att de har kunnat anställa flera unga och investera.

Hon ser inga argument för att stoppa förslaget. Hon hänvisar till att Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) konstaterat att åtgärderna har störst effekt om de riktas mot de yngsta.

– Alla expertmyndigheter har konstaterat att halveringen av arbetsgivaravgiften för unga är en mycket ineffektiv och dyr åtgärd som kostar 14 miljarder kronor. Vi vill inte lägga ytterligare en kvarts miljard kronor på detta, kontrar utskottets vice ordförande Tomas Eneroth (S).

Regeringen halverade socialavgifterna, inklusive den allmänna löneavgiften, för 18-25-åringar 1 juli 2007. Två år senare utökades systemet till att gälla upp till 26 år. Det är inte bara Socialdemokraterna som har ifrågasatt effektivitet i sådana generella åtgärder. Flera expertmyndigheter, som Arbetsförmedlingen, Riksrevisionen och Försäkringskassan, har framhållit att sysselsättningseffekterna är oklara.

I det nya förslaget tar regeringen bort nedsättningen helt för alla som fyllt 25 år. I stället vill man minska avgifterna än mer för personer mellan 18-23 år. För dessa personer ska bara ålderspensionsavgiften på 10,21 procent betalas. Förslaget var tänkt att träda i kraft den 1 juli i år, lagom tills sommarjobben börjar.

Näringsminister Annie Lööf är "rasande" på att oppositionen stoppar regeringens förslag. "Jag blir otroligt provocerad när man tar unga som gisslan i det politiska spelet. Det är deras möjligheter till jobb det handlar om", säger hon i en skriftlig kommentar.

"De sätter sitt politiska spel före jobben till unga. Hur ska småföretagen och kommunerna kunna erbjuda sommarjobb till unga när oppositionen gör det dyrare att anställa just unga?", skriver Annie Lööf.

Oppositionens avslag innebär dock inte att det blir dyrare än i dag att anställa unga. Det blir bara inte ännu billigare.

Förslaget skulle kosta 270 miljoner kronor per år.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes