Underkänt för tio av elva ridhjälmar

Stockholm. Tio av elva kontrollerade ridhjälmar klarade inte säkerhetskraven i ett test Konsumentverket låtit göra.

– Vi blev väldigt förvånade över att det var så otroligt dåligt resultat, säger utredaren Stina Johansson.

Hjälmarnas stötdämpande förmåga, skydd mot genomborrning och hakband testades och tio modeller fick underkänt på en eller flera punkter. De två sämsta modellerna har återkallats, medan tre modeller slutat säljas.

Sammantaget är resultatet under all kritik, säger Stina Johansson.

De elva modellerna hör till de vanligaste i butikerna.

Testet utfördes genom att en handfull hjälmar av varje modell köptes in. Det var alltså inte stora partier som kontrollerades.

– Att få så dåligt resultat på så få hjälmar är också lite skrämmande. Det tyder på att man har en ojämn produktion. För i grund och botten är hjälmmodellerna typgodkända, säger Stina Johansson.

Göran Dalin, ordförande i Svenska Ridsportförbundets säkerhetsutskott, efterlyser återkommande tester av ridhjälmar.

– Någon regelbunden testning görs inte. Finns man på marknaden med något som benämns skydd så ska produkterna testas av ett professionellt kontrollorgan, säger han.

Ridhjälmar är en stor produkt, med tanke på att en halv miljon svenskar rider regelbundet. Många av dem är barn - ridning är en av Sveriges största barn- och ungdomsidrotter. Men det är ingen riskfri idrott. Konsumentverket konstaterar i sin rapport, som publiceras i dag, att knappt 14 000 personer sökte sig till en akutmottagning efter att ha skadats i en ridolycka eller i hästhantering 2008. I drygt var tionde fall hade den drabbade fått hjärnskakning.

TT

Publisert: