Två år för sexchatt med barn

Malmö. En 32-årig man i Malmö döms till två års fängelse för bland annat sexuellt ofredande av 26 flickor. Mannen åtalades för att ha sexchattat med unga flickor, den yngsta bara nio år. Enligt åklagaren uppträdde han som tonåring när han tog kontakt.

Mannen själv nekar till brott, men döms för olaga hot, grovt utnyttjande samt utnyttjande av barn för sexuell posering, försök till grovt utnyttjande samt utnyttjande av barn för sexuell posering, och för sexuellt ofredande.

Han döms också att betala skadestånd till flickorna på runt 187 000 kronor. Tingsrätten beslutar att hans egendom ska tas i beslag som säkerhet för att skadestånden ska kunna betalas vid en utmätning av hans tillgångar.

Kammaråklagare Ulrika Rogland är positiv till domen, men har ännu inte hunnit gå igenom den.

– Det låter som en bra dom, men jag får titta närmare på vad det finns för skillnader i hur de bedömt vilka brott som ska anses som grova och inte, säger hon till TT.

Sedan ska hon ta ställning till om hon ska överklaga domen, något hon redan nu anar att 32-åringen kommer att vilja göra.

– Jag har anledning att tro att han kommer att klaga då han har förnekat att det är han som gjort det här.

Att så förmodligen kommer att ske, säger advokat Gunnar Berge Försund som företräder 32-åringen.

– Jag ska nu ta kontakt med min klient, och jag utgår från att vi kommer att överklaga, säger han till TT.

Gunnar Berge Försund anser att målet är mycket komplext.

– Lagens förarbeten är knapphändiga och det finns inte särskilt mycket praxis från HD när det kommer till hur brottet ska bedömas. Det är tveksamt om förutsättningarna för grovt brott verkligen är uppfyllda här.

Enligt åtalet ska han ha ställt sexuella frågor, gjort sexuella uttalanden och fått vissa av flickorna att sexuellt posera för honom.

I höstas försökte han bevisa sin oskuld på ett ovanligt sätt. Han skrev brev till sin bror från häktet och bad honom att fortsätta chattkonversationerna för att det skulle verka som att någon annan än han själv låg bakom. Detta avslöjades dock innan breven nådde brodern.

32-åringen var inledningsvis misstänkt i ett annat fall. Då hans dator beslagtogs så upptäcktes konversationerna av polis.

Enligt åtalet tog han kontakt med flera flickor i januari 2012 - bara några veckor efter att han avtjänat ett fängelsestraff för våldtäkt mot barn. Åtalet baseras bland annat på utdrag ur chattar och vittnesförhör om mannens konton på sajten Snyggast och hans aktiviteter där.

Trots att det inte finns något utpekande som binder 32-åringen vid brotten så anser tingsrätten att det finns så många enskilda bevis mot honom att han kan bindas vid brotten. Det är uteslutet att det är någon annan än 32-åringen som gömmer sig bakom de två alias som använts i kontakt med flickorna på nätet, resonerar tingsrätten som inte fäster någon vikt vid 32-åringens egna uppgifter att någon annan har loggat in på hans datorer och chattat. Att han är dömd sedan tidigare för våldtäkt mot barn och nu har återfallit i likartad brottslighet är ett av flera skäl till att han bör dömas till fängelse.

TT

Publisert: