Stopp för vinstuttag viktigast för V

Stockholm. "Inga skattepengar för vård, skola, förskola och äldreomsorg ska gå till företag som är ute efter att ta ut vinst." Det är Vänsterpartiets viktigaste valfråga inför riksdagsvalet.

I valplattformen som presenteras i dag står att partiet vill lagstifta mot att plocka ut vinster i välfärden och att privata företag "som är seriösa och sätter verksamheten främst" kan omvandla sig till bolag utan vinstintresse.

V föreslår en grundlagsändring som innebär att "utförsäljningar" av offentlig egendom ska kräva beslut med tre femtedelars majoritet, alternativt två beslut med mellanliggande val.

– Vi sitter inte i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Nu vill inte Socialdemokraterna eller Miljöpartiet gå riktigt lika långt som Vänsterpartiet i denna fråga. Så frågan är om Vänsterpartiet verkligen vill sitta i en regering.

– Normalt i koalitionsregeringar brukar varje parti få igenom sin hjärtefråga. Det här är vår hjärtefråga. Det är en fråga där vi har ett enormt stöd i befolkningen, ett stöd som går ända in i de borgerliga väljargrupperna, säger Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt är fullt medveten om att varken S eller MP vill gå lika långt i vinstfrågan.

– Ja, men vi tänker att de ska ändra sig och ta vår ståndpunkt här. Vi ser att Miljöpartiet är på god väg när de säger att de vill ta bort vinstintresset i skolan, det är ett bra steg på väg. Och socialdemokraterna försöker låta mer och mer som vänsterpartister, säger Sjöstedt.

TT: Det låter som att ni redan är inställda på att inte sitta i regeringen?

– Nej, så är det inte. Vi tror att vi kommer att vinna den här frågan.

Samtidigt har Vänsterpartiet ett annat ultimatum, som man alltid har haft, och det är att aldrig släppa fram en borgerlig regering.

Partiet lovar också arbeta för en rad satsningar på välfärden. Bland annat vill V höja statsbidragen till kommunerna och göra satsningar med öronmärkta pengar till mer personal i äldreomsorgen och till 6 000 nya lärare i grundskolan.

Andra vallöften är att avskaffa rut-avdragen, höja studiemedlen och att på sikt höja sjukersättningen så att 80 procent får ut 80 procent av sin förlorade inkomst vid sjukdom.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson tar tillfället i akt och riktar Vänsterpartiets alla krav i valmanifestet till S-ledaren Stefan Löfven.

– Vänsterpartiet lägger nu en valplattform med 100 förslag som Stefan Löfven måste ta ställning till.

TT: Varför då? S har ju inte föreslagit det.

– Nej, men i dag har Vänsterpartiet ställt krav på att få ingå i en regering och med det kravet som en av de viktigaste frågorna. Både V och MP vill minska antalet arbetade timmar. Det blir ett tydligt vägval. Stefan Löfven bör ge besked, säger Kent Persson.

TT

Publisert: