Ekot: Hemlig svensk plan för Gripen

INRIKES

Stockholm. Sverige har en hemligstämplad plan för aktiviteter som ska hjälpa ja-sidan att vinna i Schweiz folkomröstning om köpet av stridsflygplanet Gripen, uppger Ekot. Den påstådda kampanjen får kritik från flera håll.

Både utrikesminister Carl Bildt och handelsminister Ewa Björling säger till Ekot att de inte känner till någon sådan plan. Enligt Ekot, som hänvisar till hemligstämplade dokument, har dock både Bildt och Björling, liksom statsminister Fredrik Reinfeldt, fått brev från Sveriges ambassadör i Schweiz, Per Thöresson, där planen beskrivs.

Bland annat ska det handla om att ambassaden "fixar intervjuer och lobbar in positiva artiklar om Sverige" i schweiziska medier. Enligt Thöresson handlar det dock bara om "vanligt ambassadarbete".

– Det är inte en lista för att påverka opinionen, det är en lista över alla evenemang som vi har planerat, säger han till Ekot.

Thöresson skriver till Stockholm att planen tagits fram för att hjälpa den schweiziska regeringen att vinna folkomröstningen. "Med tanke på hur oviss utgången i folkomröstningen är kan våra bidrag mycket väl komma att utgöra tungan på vågen", heter det i ett brev enligt Ekot.

Ambassadören säger att formuleringen ska tolkas "precis som det står.

– Allt tyder på att det kommer att bli en väldigt jämn folkomröstning. Att vi då genomför vår plan som vi har tänkt ser jag inget som helst konstigt med, säger Thöresson.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson kräver "papperen på bordet".

– Jag reagerar på två saker. Dels att man använder propaganda, eller övertalning och marknadsföring inför en folkomröstning i ett annat land, där folk självständigt ska få satsa på stridsflygplan eller inte. Jag tycker det är en känslig fråga, eftersom det finns andra prioriteringar att göra för ett land, säger hon till TT.

– Och dels reagerar jag på de svaga kommentarerna från ministrarna kring uppgifterna att det finns en kampanj för detta. Det skapar återigen ett hemlighetsmakeri kring Jas-affärer.

TT:Men regeringen vill sälja Jas. Är det något principiellt konstigt med att ambassaden företräder regeringens intressen utomlands?

– Ja, det är det. Det är ett stridsflygplan och inte vilken handelsvara som helst. Det är inte Sverige som land utan den privata Jas-aktören som säljer planet. Hur hade Sverige reagerat om länder som vill sälja kärnkraftverk varit inblandad i vår folkomröstning?

Men där får hon mothugg:

– Det stämmer inte. Det är svenska staten som säljer Jas Gripen, säger Sofia Karlberg, kommunikationschef på Försvarsexportmyndigheten, till TT.

Svenska staten och Schweiz upphandlar Jas Gripen tillsammans. Därefter lägger Försvarets materielverk en beställning på planen, varefter svenska staten genom Försvarsexportmyndigheten säljer planet till Schweiz.

– Anledningen till att man gör så är ju att man kan lägga en större beställning och få ett bättre pris. Sedan finns det en massa andra fördelar genom att man delar på kostnaderna för till exempel utbildning och reservdelar. Så vi är ju inte neutrala, vi vill att Schweiz ska köpa planet, säger Sofia Karlberg.

– Det här visar hur viktig Gripenaffären är för Sverige, konstaterar den socialdemokratiska parlamentarikern Evi Allemann, som är engagerad på nej-sidan i folkomröstningen.

Hon tror att det är kontraproduktivt om andra länder blandar sig i schweiziska folkomröstningskampanjer.

Utrikesminister Carl Bildt är mycket aktiv på Twitter efter Ekots uppgifter och ironiserar över rapporteringen. "Ser i det som Ekot kallar 'kampanj' att ambassaden ordnar svenskt barnlitteratur-event i Genève. Oerhört upprörande."

"Och noterar att ambassaden dessutom ordnar ett event om Umeå som kulturhuvudstad. Blir bara värre och värre..."

TT