Påstådda "hjärnan" bakom Catalánmordet gripen

Publicerad:

Brott. En person har gripits misstänkt för att ha varit hjärnan bakom mordet på den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán.

Mannen som pekas ut av kongolesiska myndigheter är ledare i en by strax söder om mordplatsen.

Byledaren Constantin Tshidime Bulabula anklagas för att ha beordrat mordet på Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp. De dödades under ett FN-uppdrag i mars i år och hittades några veckor senare.

Även tolken Betu Shintula mördades. Catalán och Sharp var utsända till Kongo-Kinshasa för att utreda uppgifter om dussintals massgravar i den krigshärjade Kasai-regionen.

Förd till häkte

Den misstänkte leder en by strax söder om platsen där Catalán och Sharp dödades. Han har frihetsberövats och förts till ett häkte i staden Kangana. Ytterligare en person har gripits misstänkt för inblandning i fallet.

Det är den kongolesiska militären som meddelar att gripandena gjorts. I en FN-rapport från tidigare i år beskrevs morden som överlagda samt att kongolesiska myndigheter kan ha varit inblandade.

Tidigare har minst nio personer gripits misstänkta för inblandning i morden, men att de skulle vara skyldiga har mötts med skepsis från västvärlden. Brottsutredningar pågår parallellt i Kongo-Kinshasa, Sverige och USA.

Svensk skepsis

Kammaråklagare Sara Nilsson, som leder den svenska brottsutredningen, sade i november att den kongolesiska utredningen inte uppfyller grundläggande krav på rättssäkerhet. Den svenska utredningen är "helt beroende av bevisning som finns i Kongo" och samarbetet länderna emellan fungerar inte, sade Nilsson.

Åklagarmyndigheten utesluter inte att "personer nära anknutna till regimen i Kongo är involverade", meddelade de i november.

I september lovade den kongolesiske presidenten Joseph Kabila att någon kommer att straffas för brottet.

TT-AFP

Publicerad: