Inrikes

Kyrkovalet - så funkar det

Av: 

TT-Aftonbladet

INRIKES

Är du medlem i Svenska kyrkan? Då är det dags att rösta nu på söndag. Verkar det krångligt? Så här funkar det:

Vem får rösta?

Du måste vara medlem i Svenska kyrkan. Dessutom ska du vara folkbokförd i Sverige och vara över 16 år - eller fylla 16 år senast på valdagen.

Tre val i ett

Du som ska rösta ska göra tre val - helt enkelt välja vem du vill ska styra kyrkan de kommande fyra åren. På lokal, regional respektive nationell nivå:

Val till kyrkofullmäktige

Val till stiftet

Val till kyrkomötet

Vem kan jag rösta på?

Flera partier och sammanslutningar har kandidater i landets alla församlingar. Här kan du se hur det ser ut i just ditt område.

Var röstar jag?

Vet du vilken vallokal som gäller? På ditt röstkort står lokal och öppettider. Glöm inte att ta med röstkort och legitimation. Om du röstar på annan ort och saknar ditt röstkort kan du hämta ut ett dubblettröstkort. Kontakta din församling.

Rösta - steg för steg

Ta tre valsedlar - en vit, en rosa och en gul. Valkuvert får du av valförrättaren som är på plats. I röstlokalen får du gå in bakom en skärm och göra ditt val. När du är klar lägger du röstsedlarna i ett kuvert och lämnar dessa till valförrättaren. Visa legitimation. Klart!

Rösta innan söndag?

I så fall får du skynda dig... Den 17 september har vallokalerna öppet i minst 4 timmar på kvällen. Men det går även att förtidsrösta i helgen. Här kan du se vilka lokaler som gäller. Att brevrösta är det tyvärr för sent för - poströsten skulle ha varit framme senast fredag den 15 september...

Hur många röstar?

Röstar alla medlemmar? Nej, det kan man inte säga. Runt 5,2 miljoner har rätt att rösta. Men i kyrkovalet 2013 röstade bara 700 000 personer ...

Källa: Svenska kyrkan

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes