SD tvingade medlemmar skriva egen avsägelse

INRIKES

Politik. Sverigedemokraternas gruppledare i Laholm krävde att partikamrater skrev under sin egen avsägelse in blanco - för att ha när en förtroendevald inte skött sitt uppdrag.

Det avslöjar Hallandsposten, som tagit del av mejl som skickats till partimedlemmar.

Kravet ställdes när SD valde personer till politiska uppdrag efter valet 2014. En förhandsskriven avsägelse lämnades också in till kommunfullmäktige under mandatperioden.

SD:s gruppledare i Laholm, Ingmar Rundberg, svarar först undvikande när han konfronteras med uppgifterna. Sedan erkänner han.

– Jag tror att det har varit till gagn för partiet i vissa fall. Hur får du själv lista ut om du tittar tillbaka på listan, vad som förevarit i partiet i Laholm, säger han till tidningen.

Ingmar Rundberg säger att tillvägagångssättet nu hör till det förflutna och inte rekommenderas centralt. Men han ser det inte som ett utpressningsmedel.

– Jag står inte för att detta är en påtryckning eller ett hot. Ett exempel är en vald person som blev inlagd på sjukhus i 1,5 år och icke-kontaktbar. Vad gör man då? Jag tror att jag har använt det en gång, säger SD-gruppledaren.

TT