Misstänkta för gruppvåldtäkt släppta

INRIKES

Brott. Tre män som stått inför rätta misstänkta för en gruppvåldtäkt i Fittja har släppts på fri fot i väntan på dom. Våldtäkten ska ha pågått under flera timmar och kvinnan utsattes enligt egen utsago för mycket grovt våld.

De tre männen åtalades för grov våldtäkt, men att de nu släpps ur häktet är en indikation på att tingsrätten inte kommer att gå på åklagarens linje.

– Det innebär med största sannolikhet att de inte kommer att dömas för den allvarliga gärning som de åtalats för. Det är inte uteslutet att de döms för en lindrigare gärning, men jag tror inte att de döms för grov våldtäkt och sannolikt inte våldtäkt heller, säger vice chefsåklagare Anders Hirsch.

Våldtäkten ägde rum i ett trapphus i Fittja i Botkyrka kommun sydväst om Stockholm i augusti i fjol. I förhör har kvinnan vittnat om synnerligen grova övergrepp. Hon uppger att hon hotats med kniv och vid ett tillfälle slogs hennes huvud mot en trappa så att hon förlorade medvetandet. Kvinnan uppger att runt åtta personer våldtagit henne under flera timmars tid och säger att det sammantaget var ett tjugotal personer i trapphuset.

Hennes målsägarbiträde, advokaten Elisabeth Massi Fritz, skriver i ett sms till TT att kvinnan "känner sig rättslös".

"Vem ska tro på mig? Jag är ju missbrukare och beter mig inte som det perfekta offret domstolen är van vid", är kvinnans egen kommentar.

Massi Fritz själv vill avvakta med kommentarer till dess att domen har avkunnats, men skriver kortfattat: "Jag som hennes advokat är förstås förbannad på att denna grupp utsatta kvinnor inte tas på allvar".

Ytterligare två män åtalades för medhjälp till våldtäkt men de har inte suttit häktade.

Dom avkunnas den 19 december.

TT