Inrikes

Ingen fälld för mordförsök på Möllan

INRIKES

Brott. De inblandades ovilja att berätta allt de visste från start har försvårat utredningen av våldsdådet på Möllan i Malmö, konstaterar åklagarsidan.

Ingen döms för mordförsök. En av de åtalade frikänns helt, den andre döms till tre års fängelse.

Domen kan sägas vara ett stort bakslag för åklagaren som yrkat på åtta års fängelse för de båda åtalade.

– Det har lämnats olika uppgifter och många av uppgifterna har kommit sent i utredningen, säger vice chefsåklagare Jenny Lindell.

Detta har Malmö tingsrätt tagit hänsyn till, konstaterar hon. Det gäller bland annat huvudvittnet i den del som rörde mordförsök mot MFF-profilen Showan Shattak.

Frikänns

29-åringen som åtalats för mordförsök frias helt. Tingsrätten anser att uppgifter från vittnet ska behandlas med försiktighet, dels för att han är kompis med Shattak och dels eftersom han uppenbarligen vet mer än vad han berättat för polisen och domstolen. Domstolen menar även att Shattak kan ha fått sina allvarliga skador i ett tidigare skede, oklart av vem.

TT har utan framgång sökt Shattak efter domen. Till Aftonbladet har han sagt att han mår dåligt och inte orkar uttala sig. Domen innebär att Shattak inte tilldöms något skadestånd.

– Självklart är det väldigt olyckligt, säger hans målsägandebiträde Jesper Montan till TT.

– Men samtidigt är det så att inga pengar i världen kan ge ersättning för det lidande han har gått igenom.

Den 32-årige man med nazistbakgrund som åtalats för mordförsök mot en annan man döms i stället för grov misshandel, eftersom det inte är bevisat att han hade uppsåt att döda. Han döms för två fall av grov misshandel och ett fall av misshandel. Han ska också betala mer än 200 000 kronor i skadestånd till offren.

Försvaret: Intressant dom

32-åringens försvarsadvokat Theodor Nordenadler säger att domen är intressant. Senare under dagen hoppas han hinna diskutera den med sin klient.

– Det kan vara svårt att få tag på klienter som sitter frihetsberövade under sommartiden. Men jag kommer oberoende inte att lämna några ytterligare kommentarer och det beslut vi kommer fram till beträffande domen kommer vi inte att meddela via massmedierna, säger Nordenadler.

I ett pressmeddelande som i går publierades på nätverket Skåne mot rasisms Facebook-sida skriver de målsägande att "kampen handlar för oss inte om antalet år och månader som enskilda nazister får spendera bakom låsta dörrar, utan om rätten att röra sig fritt på våra gator."

Vice chefsåklagare Jenny Lindell, som inte själv drivit målet, kan inte uttala sig om domen kommer att överklagas, men konstaterar att det inte är uteslutet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes