Ygeman: Har förtroende för Eliasson

INRIKES

Politik. Polisen i Sverige befinner sig i kris, anser Moderaterna.

– Jag har förtroende för rikspolischefen, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Uttalandet kom efter att Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé krävt att han ska ge besked om ifall han fortfarande har förtroende för rikspolischefen.

– Har han det, så ska han svara på om han tror att rikspolischefen kan återupprätta förtroendet för svensk polis och om han i så fall har en plan för detta. Han måste sluta gömma sig, säger Tomas Tobé (M).

Har förtroende

Varken han eller förra justitieministern Beatrice Ask (M) ville säga om de har förtroende för rikspolischefen Dan Eliasson.

– Om jag fortfarande hade varit justitieminister så hade jag kallat upp rikspolischefen och begärt besked om vad som nu ska göras, jag är trött på att inget händer, säger Beatrice Ask.

– Förtroendet är digitalt, antingen har man det eller så har man det inte och jag har förtroende för rikspolischefen, säger Anders Ygeman till TT.

TT: De tycker att du gör för litet för att få ordning på krisen inom polisen.

– Är det någon som inte har gömt sig, så är det väl jag. Men de får gärna ha den uppfattningen, men vi gör väldigt mycket för att vi ska ha en positiv utveckling. Vi har varit överens med Moderaterna om den här stora polisreformen. Vi tillför över två miljarder kronor till polisen, bland annat för att anställa civila utredare, så det är klart vi förväntar oss resultat, säger Ygeman.

Fokus på äldrebrott

Kritiken mot Ygeman kom vid en presskonferens om förslag på skärpta insatser mot brott mot äldre. Moderaterna vill att rättsväsendet ska se särskilt allvarligt på brott mot äldre och andra som kan ha svårt att värja sig från brott.

Polismyndigheten föreslås få i uppdrag att säkerställa att brott mot äldre förebyggs och utreds effektivt i hela landet. Stödet till brottsoffer ska bli bättre liksom kunskapen om brotten mot äldre högre upp i åldrarna.

TT